Безпечність харчових продуктів: особливі вимоги до маркування дитячого харчування

post-img

2 хв читати

Дитяче харчування обов’язково має бути якісним, безпечним і  корисним, адже в цьому запорука здоров’я і розвитку наших дітей.

Тому до виробників і реалізаторів дитячого харчування в Україні є особливі вимоги, зокрема, щодо його маркування.

Держпродспоживслужба звертає увагу споживачів та операторів ринку – на дитячому харчуванні окрім обов’язкової інформації про харчовий продукт має бути вказана додаткова інформація, зокрема:

поряд з назвою зазначається – вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт;

  • особливі харчові потреби, функціональні стани та/або захворювання, за наявності яких рекомендовано вживати такі харчові продукти;
  • інформація про спосіб приготування та/або використання такого харчового продукту і попередження про небезпеку для здоров’я дитини у разі невідповідного приготування або зберігання, а також, якщо це має значення, – позначка щодо важливості дотримання цього способу;
  • обов’язкова розширена інформація про поживну цінність, що має додатково включати кількість кожної мінеральної речовини (крім молібдену) і кожного вітаміну, а також – кількість холіну, інозитолу та карнітину;
  • інформація про вміст вітамінів і мінералів, яка виражається як відсоток відповідних референсних величин споживання;
  • інформація про безумовну перевагу грудного вигодовування;
  • маркування, представлення та реклама дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування не повинні містити слова “гуманізований”, “материнський”, “адаптований” або будь-які однокореневі слова чи похідні від них будь-якою мовою.

Повний перелік обов’язкової додаткової інформації про дитяче харчування визначено статтею 6-1 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Без автора