Профільний комітет Європарламенту підтримав нові умови пільгової торгівлі з Україною

post-img

1 хв читати

Комітет з питань міжнародної торгівлі Європейського парламенту на засіданні 9 квітня схвалив продовження на 1 рік дії угоди про безмитну торгівлю продуктами харчування з Україною з додатковими обмеженнями.

Погоджена напередодні домовленість передбачає, що призупинення дії ввізних мит та квот на український експорт до Європейського Союзу буде продовжене до 5 червня 2025 року.

Водночас вона містить два захисні механізми для захисту ринку Євросоюзу:

  1. Посилена версія вже наявних обмежень, яка застосовуватиметься на основі регулярного моніторингу Європейської комісії.
  2. Новий механізм, який зобов’яже Єврокомісію знову запровадити тарифні квоти на імпорт з України м’яса птиці, яєць, цукру, а також вівса, кукурудзи, круп та меду, якщо він перевищить середньоарифметичне значення обсягів, імпортованих у другому півріччі 2021, 2022 та 2023 років. Дія цього механізму запускається автоматично через 14 днів після виявленого перевищення обсягу експорту, а не через 21 день, як передбачалось раніше. Крім того, він тепер враховує дані про імпорт за довоєнний 2021 рік, а не лише 2022-ий і 2023-ий.

Європарламент має остаточно затвердити угоду на пленарному засіданні 24 квітня 2024 року – останньому для цієї каденції. Потім формальну згоду має надати Рада ЄС. Угода набуде чинності 6 червня 2024 року терміном на один рік.

За інформацією Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua