В Україні запровадять інститут превентивної реструктуризації

1 хв читати

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 10143 про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації.

Законопроект, окрім заходів реструктуризації визначає захист боржників, а також прописує початок та координацію процедури превентивної реструктуризації, її терміни, механізми спрощення для суб’єктів мікропідприємництва, малого та середнього бізнесу.

Превентивна реструктуризація – це система різноманітних управлінських, фінансових, правових, технічних заходів чи будь-які зміни в операційній моделі бізнесу, що проводяться відповідно до плану реструктуризації для попередження ризиків неплатоспроможності.

Превентивна реструктуризація потрібна, щоб виявити ризики неплатоспроможності підприємств на ранніх стадіях, коли ситуація ще не критична, та, як наслідок, перешкодити (не допустити) банкрутству.

Крім того, превентивна реструктуризація дає можливість врахувати інтереси всіх сторін справи, зокрема боржника, кредиторів. А також дозволяє застосовувати кращі запобіжники від зловживання правами як з боку боржника, так і з боку кредиторів.

Буде розроблено вебпортал на тему запобігання неплатоспроможності. На ньому можна буде знайти інформацію про доступні інструменти раннього виявлення неплатоспроможності, процедурні заходи та плани превентивної реструктуризації, адаптовані до потреб і специфіки мікропідприємництва та малого підприємництва.

Наразі норми Кодексу України з процедур банкрутства щодо проведення процедури досудової санації не встановлюють чіткої процедури їхнього застосування, містять протиріччя з іншими положеннями Кодексу, не встановлюють чітких гарантій для боржника та кредиторів, які б забезпечували здійснення процедури санації до відкриття провадження у справі про банкрутство тощо.

 

Без автора