Як звернутися за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника?

3 хв читати

Звернутися за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна собисто або через представника, який діє на підставі виданої йому нотаріально посвідченої довіреності, до будь-якого управління Пенсійного фонду України.

Заяву для призначення пенсії дитині та/або недієздатній особі подають їх законні представники.

Звернення онлайн через особистий кабінет на порталі електронних послуг ПФУ

Зайдіть на Портал https://portal.pfu.gov.ua/ та авторизуйтеся за допомогою доступного способу (наприклад, електронного підпису, Дія.Підпису, BankID тощо). У меню “Щодо пенсійного забезпечення” оберіть “Заява на призначення пенсії”. Оберіть“Пенсія у зв’язку з втратою годувальника”. Перевірте та актуалізуйте ваші персональні дані та надайте згоду на їх обробку.

Важливо! Система вже має інформацію про Вас, слід лише перевірити її.

Заповніть необхідні дані (місце проживання, місце реєстрації, паспортні дані, наявність довідки про встановлення інвалідності.

Зазначте тип пенсії, дату звернення та спосіб отримання виплати.

Якщо ви звертаєтесь як законний представник – відзначте це у відповідному полі.

Заповніть анкету-опитувальник (інформація про померлого годувальника та щодо заявника).

Завантажте сканкопії документів.

Перевірте заповнену заяву та натисніть кнопку “Підписати та надіслати”.

Про прийняте рішення Пенсійний фонд проінформує в обраний вами спосіб.

Звернення через Портал Дія

Оберіть послугу “Призначення пенсії” https://cutt.ly/MOI9hRv, написнути кнопку “Подати заяву” та авторизуйтеся за допомогою доступного способу (наприклад, електронного підпису, Дія.Підпису, BankID тощо).

Перевірте відомості про заявника (Дія формує автоматично). Заповніть дані про адресу реєстрації, вкажіть чи маєте довідку про встановлення інвалідності. Оберіть вид пенсії – пенсія у зв’язку з втратою годувальника та спосіб виплати пенсії: Укрпошта або банк (потрібно вказати рахунок у форматі IBAN).

Заповніть інформацію про свій страховий стаж. Заповніть інформацію про догляд за дітьми та непрацездатними членами сім’ї. Заповніть додаткову інформацію, що впливає на розмір пенсії (наприклад, навчання, робота в шкідливих умовах, проходження військової служби тощо).

Завантажте сканкопії документів.

Перевірте заповнену заяву та натисніть кнопку “Підписати та надіслати”.

Які документи можуть бути потрібні?
▪️ ІПН заявника або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування особи, якій призначається пенсія, та померлого годувальника;
▪️ свідоцтво про народження або паспорт особи, якій призначається пенсія;
▪️ документи, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником;
▪️ свідоцтво про смерть годувальника / рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим / витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт внесення до цього реєстру інформації про безвісне зникнення особи;
▪️ довідки загальноосвітніх навчальних закладів системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладів про те, діти померлого, навчаються за денною формою навчання;
▪️ довідка про те, що чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків, дід, баба, брат чи сестра померлого годувальника незалежно від віку і працездатності не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років;
▪️ документи про місце проживання (реєстрації);
▪️ документ про перебування членів сім’ї (крім дітей) на утриманні померлого годувальника;
▪️ документи про стаж;
▪️ інші документи, що підтверджують пільгові обставини (наприклад, про встановлення інвалідності).

Без автора