З 18 травня керівники підприємств відповідатимуть за неявку працівників до ТЦК

1 хв читати

З 18 травня, коли набуде чинності новий закон про мобілізацію, керівники підприємств будуть нести відповідальність за неявку своїх військовозобовʼязаних працівників до територіальних центрів комплектування (ТЦК). Про це, як пише УНІАН, розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко.

“До 18 травня працює такий механізм: керівник видає наказ щодо оповіщення працівника і може цей наказ, до речі, відправити в ТЦК. Таким чином він знімає з себе відповідальність – тобто далі керівник не відповідає, чи буде військовозобовʼязаний працівник іти до ТЦК, чи ні. Він свою частину юридичного питання виконав – оповістив військовозобовʼязаного працівника, видавши наказ”, – пояснив він в ефірі телеканалу “Київ24”.

Зараз юридично питання доставки такого працівника до ТЦК перекладається на керівника підприємства.

“Ще раз хочу наголосити: як це буде на практиці – поки з постановни Кабінету міністрів не зовсім зрозуміло. Я думаю, якісь додаткові механізми доробляти і розробляти. Але враховуючи те, що я зараз бачу перед собою, я думаю, що юридично це буде перекладання відповідальності на керівника. Умовно кажучи, коли керівник отримує наказ і перелік повісток для працівників підприємства, керівник буде зобовʼязаний видати ці повістки під розпис і забезпечити явку військовозобовʼязаних працівників до відповідного центру комплектації. Якщо вони не приходять туди, тоді на це підприємство, на цю посадову особу накладається адміністративна відповідальність”, – резюмував Федієнко.

Без автора