Відновлення пошкодженої російськими атаками енергосистеми будуть здійснювати із застосуванням «розумних» технологій

1 хв читати

Міністерство енергетики України схвалило Дорожню карту розвитку «розумних мереж».

Вона передбачає впровадження автоматизації та цифрових рішень на всіх рівнях енергосистеми – аби зробити її більш збалансованою та захищеною, стійкішою в умовах воєнних ризиків.

Згідно з Дорожньою картою відновлення пошкоджених російськими атаками об’єктів планується здійснювати із застосуванням «розумних» технологій. Зокрема, технології «мікромереж» є більш стійкими до воєнних факторів та природних лих.

Впровадження технології «розумних мереж» дозволить зменшити втрати електроенергії в електромережах в цілому по Україні на 6 млрд кВт*год щорічно.

Також це вплине на зменшення річного індексу SAIDI (показник тривалості перерв в електропостачанні) орієнтовно до 100 хвилин, що відповідає середньому показнику країн ЄС.
Дорожня карта розвитку «розумних мереж» передбачає також активний розвиток систем автоматичного моніторингу, контролю, регулювання та захисту мереж, систем вимірювання і збору інформації, зокрема, систем «розумного обліку електроенергії», значна увага приділятиметься кібербезпеці.

Дорожня карта є етапом реалізації Концепції впровадження «розумних мереж» в Україні, яка була ухвалена КМУ. У низці операторів системи розподілу, зокрема, державних «Хмельницькобленерго», «Запоріжжяобленерго», «Харківобленерго», «Миколаївобленерго», вже реалізуються пілотні проєкти з розвитку «розумних мереж».

Без автора