Заплановані зміни для створення належних умов в місцях несвободи

1 хв читати

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 5652 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо заходів, спрямованих на поновлення прав засуджених осіб та осіб, взятих під варту, у зв’язку з неналежними умовами тримання».

Зміни до Кримінально-виконавчого кодексу та Закону України «Про попереднє ув’язнення» закріплюють право засуджених, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, та осіб, взятих під варту, утримуватися в належних умовах.

Контроль за дотриманням належних умов тримання осіб, взятих під варту, та осіб, засуджених до позбавлення волі, здійснюють комісії з розгляду скарг на неналежні умови тримання в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань.

У випадку порушення такого права вони зможуть звертатися до комісії, а в разі незгоди з рішенням вказаної комісії оскаржувати його в суді.

Також проект передбачає впровадження у національне законодавство комплексних заходів, спрямованих на поновлення прав осіб, засуджених до позбавлення волі, у зв’язку з неналежними умовами тримання.

Для відшкодування за неналежні умови тримання засудженого передбачається:

– скорочення строку, з якого може бути застосовано умовно-дострокове звільнення, заміна призначеного судом покарання більш м’яким або зняття судимості в порядку, передбаченому Кримінальним кодексом України;

– звільнення від відшкодування вартості витрат на тримання за весь строк встановленого факту тримання у неналежних умовах.

Для запобігання тримання засуджених в неналежних умовах планується запровадити: переведення до іншого жилого приміщення (камери) з належними умовами тримання; переведення до іншої установи виконання покарань; усунення причин, які роблять умови тримання неналежними (зменшення наповненості жилого приміщення (камери), здійснення ремонту, дезінфекція, дезінсекція тощо); інші заходи, необхідні для припинення тримання в неналежних умовах.

Без автора