Спікер грузинського парламенту підписав закон про “іноагентів”

2 хв читати

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон про “іноагентів” (“Про прозорість іноземного впливу”), що викликало значний резонанс у суспільстві та серед міжнародної спільноти.

Про це він повідомив на брифінгу в будівлі законодавчого органу, передає Эхо Кавказа.

Це сталося після того, як парламент Грузії подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі і остаточно затвердив закон.

Основні положення закону:

– Вимоги до ЗМІ та НУО: ЗМІ та неурядові організації (НУО), які отримують понад 20% свого доходу з-за кордону, мають зареєструватися як організації, що проводять інтереси іноземної сили. Ця норма стосується більшості грузинських онлайн ЗМІ та НУО, які працюють з західними фондами.

– Терміни виконання: Протягом двох місяців після набрання чинності законом відповідні органи повинні ухвалити підзаконні акти. До початку серпня Міністерство юстиції Грузії та Національне агентство публічного реєстру мають провести підготовчі заходи для виконання закону.

– Реєстрація: ЗМІ та НУО, які підпадають під дію закону, мають подати заяву про реєстрацію через Дім юстиції до кінця серпня.

– Моніторинг та перевірки: Міністерство юстиції Грузії у будь-який час може проводити моніторинг і перевіряти виконання вимог закону, зокрема отримувати необхідну інформацію, включаючи персональні дані.

Цей закон викликав критику з боку західних партнерів Грузії та правозахисних організацій, які вбачають у ньому загрозу свободі слова та діяльності громадянського суспільства. Однак, попри заперечення президентки та громадськості, закон було ухвалено і підписано спікером парламенту.

Без автора