Планується впровадження медичного самоврядування

2 хв читати

Верховною Радою прийнято за основу урядовий законопроект № 10372 про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні.

Пропонується впровадити в Україні медичне професійне самоврядування, аби покращити надання медичної допомоги, підвищити її якість та доступність, а також захистити права пацієнтів і медиків.

Законопроект передбачає створити 4 медичні палати:

  • лікарів
  • лікарів-стоматологів
  • сестер медичних/братів медичних
  • фармацевтів

Такі палати працюватимуть на принципах самоврядності як неприбуткові юридичні особи, незалежні у своїй діяльності від органів державної влади та місцевого самоврядування. Братимуть участь у допуску медиків до здійснення профдіяльності, матимуть право призупинити такий дозвіл, або взагалі його відкликати, якщо медик працює несумлінно чи порушив закон. Також вони слідкуватимуть за дотриманням фахівцями стандартів лікування та професійної етики, зможуть притягнути порушників до відповідальності. Втім, утворення медичних палат розпочнеться не раніше ніж через рік після завершення воєнного стану.

Важливою новелою є введення поняття «лікарської помилки» і запровадження страхування цивільно-правової відповідальності представників медичних та фармацевтичних професій.

Сьогодні самоврядні організації медиків створені і успішно працюють у більшості розвинених країн світу, зокрема практично в усіх країнах ЄС.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua