Адвокатську діяльність дозволено суміщати з лобіюванням: Рада адвокатів України

2 хв читати

Особа, яка має свідоцтво про право на зняття адвокатською діяльністю, може у разі дотримання відповідних процедур одночасно бути суб’єктом лобіювання.

Про це говорили на засіданні Ради адвокатів України, яке проходить 7 – 8 червня на Закарпатті, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Раніше адвокат звернувся до органу адвокатського самоврядування з проханням надати відповіді на два запитання:

  • чи має право особа, яка має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, не в межах адвокатської діяльності, надавати послуги з лобіювання та бути включеним в Реєстр прозорості;
  • чи потрібно адвокату зупиняти дію свідоцтва для того, щоб мати можливість надавати послуги з лобіювання.

Член РАУ від Рівненської області Ганна Лазарчук звернула увагу на те, що адвокатська діяльність і лобіювання не перетинаються. Це випливає як із положень Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» так і з норм Закону «Про лобіювання».

Законом від 23.02.2024 № 3606-IX було відкориговано зміст терміну «інші види правничої допомоги», наведеному у п.6 ст. 1 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а саме: не належить до інших видів правничої допомоги лобіювання, що здійснюється відповідно до Закону  «Про лобіювання».

Водночас, серед видів діяльності, що несумісні з адвокатською (ст. 7 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність») лобіювання не зазначається. А адвокат має подати до ради адвокатів регіону заяву про зупинення адвокатської діяльності лише у разі виникнення обставин несумісності.

Нагадаємо, нещодавно в Національному агентстві з питань запобігання корупції висловили аналогічну думку про те, що адвокати мають можливість набути статус суб’єкта лобіювання відповідно до положень Закону «Про лобіювання». При цьому займатися лобізмом вони можуть поза межами адвокатської діяльності.

Без автора