Німецький гігант Uniper відсудив у “Газпрому” 13 мільярдів євро

2 хв читати

Німецький енергетичний гігант Uniper ухвалив рішення розірвати свої довгострокові контракти на постачання російського газу компанією “Газпром експорт”, повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що рішення стало можливим після того, як Стокгольмський арбітражний суд 7 червня дозволив Uniper розірвати контракти та присудив їй понад 13 млрд євро компенсації за обсяги газу, які не постачав “Газпром експорт” із середини 2022 року.

Як пояснили в Uniper, попри те, що з червня 2022 року було поставлено лише обмежені обсяги газу, а з кінця серпня 2022 року його не було взагалі, довгострокові контракти на постачання газу між двома компаніями все ще були юридично чинними.

“Розірвання контрактів з “Газпром Експортом” є черговим послідовним рішенням за останні три роки. За цей час Uniper списав свої частки у фінансуванні газопроводу Nord Stream 2 та в російській дочірній компанії Unipro, завершив російські контракти на постачання вугілля. З тих пір Uniper наполегливо працював над диверсифікацією свого газового бізнесу і зараз має хороші позиції завдяки глобальному портфелю СПГ і трубопровідним поставкам газу з різних регіонів”, – наголосив голова компанії Майкл Льюїс.

За його словами, суми компенсації, які призначив суд мають надходити до федерального бюджету Німеччини. Водночас, з огляду на сьогоднішню ситуацію, він не впевнений, що варто очікувати значних сум. 

Без автора