Немає нормативного акту, який легітимізує Резерв+, – адвокат

2 хв читати

В Україні на сьогодні не до кінця зрозуміло, що таке електронний кабінет, бо Кабмін та інші державні органи презентували «Резерв+», але на цей момент немає нормативного акту, який легітимізує «Резерв+».

Про це заявила адвокат Наталія Фещик, повідомляє Громадське радіо.

«У нас змінився порядок постановки на облік військовослужбовців і відповідні правила, хто має проходити ВЛК. 

На сьогодні трішки спростили роботу для ВЛК, ТЦК і, на мій погляд, це цілком правильно та логічно, бо у нас з 18 травня діє перехідний період два місяці для звірки та уточнення даних і за не здійснення відповідних дій у нас передбачені високі штрафи», – каже адвокат.

За її словами, до недавнього часу у дуже багатьох випадках не було практичної потреби проводити ВЛК для певних категорій осіб,  а ТЦК  і відповідні особи медики змушені були це робити. На сьогодні це трішки спростили.

 «Ми говоримо про заброньованих осіб, державних службовців певних рангів, категорій, посад. Ці особи не зобов’язані проходити ВЛК у разі їх бронювання, відстрочки та оформленні відповідних документів. Я вважаю, що це абсолютно логічна і нормальна законодавча ініціатива, бо таких людей багато і це розвантаження ТЦК за відсутності практичної потреби здійснювати відповідних медичний огляд», – каже членкиня Волонтерського Руху «Адвокати ЗСУ».

Вона додала, що постанова не така велика за містом, а містить багато точкових змін.

«Зміни дуже хороші, бо вони дещо спрощують роботу ТЦК, вирівнюють питання, які були суто технічно не пропрацьовані. 560 постанова — це та постанова, яку критикували юристи, бо вона, м’яко кажучи, недописана. Що на сьогодні там змінилось, то там дещо узагальнено облік осіб, які виїхали за кордон.

Мені важко сказати, що буде з людьми, які перебувають за кордоном і не оновлюють дані до терміну, бо практика покаже з іншої сторони тут цілком цікаве й адекватне питання, мені здається, що правильно їм керуватись загальними правилами, а саме постановкою на облік..

Ми живемо  в час шалених змін у нас кожен день щось змінюється, якщо на сьогодні немає певних процедур, то це не означає, що їх не буде сьогодні у другій половині дня», – роз’яснює Фещик.

Також вона додає, що в Україні на сьогодні не до кінця зрозуміло, що таке електронний кабінет, бо уряд та інші державні органи презентують «Резерв +», але на цей момент немає нормативного акту, який легітимізує «Резерв+».

«Не зобов’язані йти в ТЦК три категорії осіб: у яких всі зійшло по електронних базах даних, які зняті й виключені з обліку», – каже адвокат.

Нагадаємо, що напередодні уряд прийняв постанову №675, яка вносить зміни до Порядку організації та ведення військового обліку (постанова № 1487) та Порядку проведення призову громадян на військову службу (№560).

Без автора