Рада ухвалила закон Гетманцева про “клуб білого бізнесу”. Його учасникам обіцяли додаткове бронювання

3 хв читати

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства”.

Відповідний законопроєкт №11084 на засіданні парламенту у вівторок у другому читанні підтримали 263 депутати.

Про це, як пише БЦ, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (“Слуга народу”) у Telegram.

За його словами, закон передбачає створення окремого Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

До цього переліку Податкова служба зможе включати юридичних осіб та фізосіб-підприємців, резидентів “Дія.Сіty”, які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимоги до рівня сплати податків, вимоги до рівня нарахування заробітної плати тощо).

Платники податків, включені до Переліку, отримуватимуть такі переваги:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування;
  • скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій;
  • за таким платником податків закріпять комплаєнс-менеджера, з яким платник зможе взаємодіяти зокрема із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі у режимі відеоконференції.

З відкритим переліком даних платників, а також критеріями можна буде ознайомитися на сайті ДПС.

Чи ухвалили поправку про бронювання 25% працівників? Депутати сперечаються

Своєю чергою заступник голови Комітету та народний депутат від фракції “Голос” Ярослав Железняк уточнив, що перед голосуванням за закон депутати відхили поправку, яка передбачала додаткове бронювання до 25% співробітників компаній з цього переліку.

Правка про рекомендацію уряду щодо бронювання 25% злетіла (223 голоси)”, – написав він у Telegram.

Однак Данило Гетманцев згодом у коментарі українській редакції Forbes заявив, що депутати все ж підтримали його поправку про автоматичне бронювання 25% військовозобов’язаних співробітників учасників “клубу білого бізнесу”.

Він зауважив, що це ще не означає запровадження бронювання, адже йдеться про рекомендацію Кабміну.

“Ми дали уряду пас і очікуємо на відповідь”, – зазначив депутат.

Він додав, що економічне бронювання членів “клубу білого бізнесу” не є альтернативою економічному бронюванню загалом, це додаткова опція, а не основна. Гетманцев нагадав, що на сьогодні в парламенті є три законопроєкти щодо економічного бронювання і ця правка не впливає на них. 

Без автора