За основу прийнято зміни для розвитку рибного господарства

1 хв читати

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 9545 «Про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та/або продукції, виробленої з водних біоресурсів».

Законопроектом визначено основні правові, економічні та організаційні засади забезпечення простежуваності походження водних біоресурсів та продукції виробленої з них, починаючи з вилову риби та закінчуючи реалізацією кінцевому споживачу.

Водночас документ спрямований на усунення бар’єрів для вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Передбачається впровадження: електронної системи простежуваності водних біоресурсів та продукції з них; сертифікатів походження, вилову, реекспорту водних біоресурсів і свідоцтва про переробку простежуваних водних біоресурсів та продукції з них; впровадження товарно-транспортної накладної для простежуваних водних біоресурсів та продукції з них (ТТН-Риба); електронних журналів суб’єкта рибного господарства та аквакультури.

Також за основу прийнято законопроект № 8119 «Про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства».

Метою прийняття законопроекту є необхідність створення правових та організаційних засад залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства, в тому числі аквакультури та марикультури, а також ефективного та раціонального використання водних біоресурсів у відповідних рибогосподарських водних об’єктах, збільшення їх рибопродуктивності та покращення екологічного стану.

Все це стимулюватиме виробництво продукції з високою доданою вартістю, створення нових робочих місць, розвиток селекції, збільшення надходжень до державного бюджету та розвиток економічного потенціалу і зростання конкурентоспроможності виробництва водних біоресурсів та продукції з них в Україні.

Пропонується створити нові правові та організаційні засади залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства України для аквакультури та щодо рибогосподарської експлуатації водних об’єктів у спеціальних товарних рибних господарствах, що базуватимуться на аукціонах. Це гарантуватиме стале та невиснажливе використання водних біоресурсів, принципи збереження навколишнього природного середовища, підвищення продуктивності водних об’єктів, забезпечення прозорості, рівності, відсутності дискримінації, а також конкурентності.

 

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua