ПАЕК придбав контрольний пакет у компанії «Кернела»: що зміниться на аграрному ринку України

2 хв читати

Агрохолдинг «Південна Аграрно-Експортна Компанія» (ПАЕК) отримав дозвіл від Антимонопольного комітету (АМКУ) на придбання контрольного пакету акцій одного з підприємств агрохолдингу «Кернел». Про це повідомила прес-служба АМКУ.

АМКУ дозволив ТОВ «Спільне підприємство «Південна Аграрно-Експортна Компанія» придбати частку в статутному капіталі ТОВ «Агросервіс», що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства.

«Агросервіс» зі статутним капіталом 28,27 млн грн займається вирощуванням зернових культур, розведенням птиці, виробництвом рослинних олій і тваринних жирів, а також продажем цих товарів. Кінцевим бенефіціаром є український бізнесмен Андрій Веревський.

«ПАЕК» спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових та олійних культур, розведенні великої рогатої худоби, вирощуванні насіння, виробництві пелет із соломи та наданні в оренду сільськогосподарської техніки. В обробці агрохолдингу перебуває 50 тис. га землі, а його потужності одноразового елеваторного зберігання становлять близько 200 000 тонн.

«Кернел» – це виробник та експортер соняшникової олії, що займається виробництвом, експортом та внутрішніми продажами соняшникової олії, рослинництвом, експортом зернових культур, а також наданням послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах і в портових терміналах. «Кернел» займає перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%), а також є найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Найбільшим співвласником «Кернелу» через Namsen Ltd. є Андрій Веревський із часткою 39,28%.

Без автора