Уточнено умови, коли ордер на надання правничої допомоги вважається підписаним

2 хв читати

Через цифровізацією процесів документообігу у практиці роботи державних органів та адвокатів іноді виникають питання оформлення документів в електронному вигляді. Наприклад, як правильно посвідчувати додатки до електронного адвокатського запиту?

Таке запитання виникло у начальника головного сервісного центру МВС Миколи Рудика та адвоката Анатолія Опанасенка. І відповідь на нього Рада адвокатів України дала рішенням від 08.06.2024 № 36 «Про внесення змін до Положення про ордер на надання правничої допомоги та до рішення РАУ № 162 від 04 серпня 2017 року».

Рішення Ради адвокатів України від 08.06.2024 № 36 «Про внесення змін до Положення про ордер на надання правничої допомоги та до рішення РАУ № 162 від 04 серпня 2017 року» оприлюднено на сайті Національної асоціації адвокатів України.

Зокрема, у Положенні про ордер на надання правничої допомоги, затвердженого рішенням РАУ від 12.04.2019 № 41, було уточнено, що ордер (як письмовий документ) може бути як в паперовій, так і в електронній формі. Підпис адвоката, керівника АБ, АО на ордері може бути здійснено відповідно власноручно або із застосуванням електронного підпису.

Ордер вважається підписаним, якщо:

  • у його графі «Адвокат» міститься або власноручний (фізичний) підпис;
  • ордер засвідчено електронним підписом;
  • електронним підписом засвідчено документ, додатком до якого є ордер.

Тож електронна копія електронного ордера на надання правничої допомоги виготовляється в порядку встановленому для оригіналу ордеру на надання правничої допомоги в електронній формі (здійснюється візуальне подання електронного документа в електронній формі з накладенням електронного підпису) і не потребує проставляння слів «Згідно з оригіналом»).

Також РАУ додатково пояснила, що у розумінні ст. 24 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» електронною копією електронного ордера на надання правничої допомоги вважається копія електронного ордера виготовлена в порядку передбаченому для оригіналу ордера в електронній формі, відповідно до ст. 7 Закону «Про електронні документи та електронний документообіг» з накладанням електронного підпису автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Джерело: НААУ

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua