Подання скарги адвокатом на іншого адвоката: огляд дисциплінарної практики ВКДКА

post-img

2 хв читати

Голова секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Віктор Вовнюк поділився дисциплінарною практикою щодо подання скарги адвокатом на іншого адвоката.

Про це йдеться на сайті Вищої школи адвокатури НААУ.

Обставини дисциплінарного провадження

Скаржник-адвокат подав скаргу на іншого адвоката.

Листом Голова КДКА повідомив Скаржника про те, що відповідно до п. 27 Положення про порядок прийняття та розгляду скарг, щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність, його скарга на дії адвоката буде розглянута за результатами розгляду конфлікту радою адвокатів регіону.

Так, відповідно до ст. 15 Положення, заява (скарга), оформлена без дотримання вимог статті 14 цього Положення, повертається заявникові (скаржникові) з відповідним роз’ясненням не пізніше десяти днів від дня її надходження.

Статтею 19 Положення передбачено, що рішення про повернення та залишення без розгляду заяви (скарги) приймає Голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, якій/якому адресовано заяву (скаргу), про що повідомляється особа, яка її подала, крім анонімних заяв (скарг).

З огляду на норми статей 15, 19 Положення, Голова КДКА, встановивши, що скарга не відповідає вимогам ст. 14 Положення, зобов’язаний був повернути скаргу з відповідним роз’ясненням.

Так, відповідно до пункту 7 статті 14 Положення, при виникненні конфлікту між адвокатами, наслідком якого є звернення одного з них зі скаргою до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури регіону, адвокат, який ініціював звернення, зобов’язаний надати докази того, що ним вжиті заходи мирного врегулювання такого конфлікту, зокрема, документи, що свідчать про звернення останнього до Ради адвокатів регіону за робочим місцем адвоката згідно відомостей в Єдиному реєстрі адвокатів України.

ВКДКА звертає увагу, що Скаржнику необхідно долучити до скарги документи, що свідчать про факт звернення останнього до Ради адвокатів регіону у межах мирного врегулювання конфлікту. Натомість, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Положенням не передбачено обов’язку щодо очікування завершення процедури мирного врегулювання конфлікту, перед подачею адвокатом скарги на дії іншого адвоката.

Рішення ВКДКА № ІІІ-004/2024 від 29.03.2024: https://tinyurl.com/4f3zk7bb

Без автора