Зареєстровано новий законопроект для боротьби з корупцією

2 хв читати

В парламенті зареєстровано законопроект № 11443, що має на меті посилити боротьбу з підкупом у міжнародних ділових операціях.

Документ став результатом співпраці членів Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, Міністерства юстиції України та антикорупційних органів України. 

Законопроект запроваджує в Україні інститут заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб за вчинення підкупу іноземних посадових осіб. Це новий інститут для України, проте у таких розвинутих країнах як — США, Франція, Німеччина — це є стандартом.

Законопроєкт передбачає запровадження окремої відповідальності юридичних осіб.

Також він встановлює правила застосування заходів кримінально-правового характеру, збільшує розміри штрафів та надає можливість застосування додаткових (нефінансових) заходів, таких як — тимчасові обмеження діяльності юридичних осіб.

Окрім того, зміни до Кримінального процесуального кодексу України регламентують здійснення кримінального провадження щодо застосування цих заходів у спеціальному порядку.

Запропоновані реформи — це перші кроки на шляху України до членства в ОЕСР та впровадження світових стандартів бізнес-спільноти.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua