Голова НААУ Лідія Ізовітова звернулась до ОГП та Ради прокурорів щодо неприпустимості тиску на адвокатів

post-img

2 хв читати

Голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова звернулася до Офісу Генерального прокурора та Ради прокурорів України з приводу неприпустимості тиску на адвокатів, які в рамках надання правничої допомоги застосовують законні засоби захисту.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Раніше Рада адвокатів України розглянула звернення адвоката, який в інтересах підзахисних заявляв клопотання про надання тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, клопотання про обшук, направляв адвокатські запити, які були повʼязані із проходженням служби прокурора у справі. На підставі цих документів було подано заяву про відвід прокурора через існування обставин, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості (суд відмовив у задоволенні заяви).

Водночас, прокурор звернувся до Ради прокурорів України з повідомленням про загрозу його незалежності. Він указав на незаконний вплив та тиск при здійсненні повноважень та недотримання меж обґрунтованої критики з боку адвоката.

Розглянувши матеріали, РПУ підтвердила факт загрози незалежності прокурору внаслідок дій адвоката, а про прийняте рішення повідомила регіональну раду адвокатів.

Окрему увагу РАУ звернула на те, що прокурор ініціював перед РПУ питання про надання оцінки обґрунтованості і доцільності тактики, методів і прийомів адвокатської діяльності, що застосовується адвокатом, який був його процесуальним опонентом. І РПУ просила адвоката надати пояснення з цих питань. А це створює загрозу порушення принципів незалежності та конфіденційності адвокатської діяльності, а також несе ризик розголошення відомостей, що становлять адвокатську таємницю. Більше того, такі дії підривають фундаментальні принципи і засади адвокатської діяльності. Тож висновок РПУ щодо недотримання адвокатом меж обґрунтованої критики прокурора нівелює право адвоката на ефективну участь в процесі при здійсненні адвокатської діяльності в суді, оскільки позиція РПУ фактично зводиться до того, що захисник повинен бути пасивним і прогнозованим для свого процесуальна опонента прокурора та не реагувати на недоліки процесуальної діяльності останнього.

Зрештою Рада адвокатів України засудила та визнати неприпустимим порушення прав адвоката на ефективну участь в процесі при здійсненні адвокатської діяльності в суді, у тому числі шляхом надання неуповноваженими на те законом органами та особами оцінки тактиці, методам і прийомам адвокатської діяльності.

Крім цього практику окремих осіб правоохоронних органів, яка направлена на звуження та обмеження професійних прав адвокатів на їх звернення з адвокатським запитом з метою отримання інформації та копій документів, необхідних адвокату для підготовки правової позиції адвоката у справі, здійснення належного захисту клієнта та посилення змагальної (іншої) правової позиції клієнта, визнано неприйнятною, незаконною та такою, що порушує права адвокатів і гарантії адвокатської діяльності.

Також було акцентовано увагу на недопустимості вчинення дій, спрямованих на обмеження незалежності адвокатської професії, честі, гідності та ділової репутації своїх колег, підрив престижу адвокатури та адвокатської діяльності.

З повним текстом рішення РАУ від 07.06.2024 №24 «Про звернення до Офісу Генерального прокурора та Ради прокурорів України щодо дотримання гарантій адвокатської діяльності» можна ознайомитися за посиланням.

Без автора