Суд виніс вирок за поширення інформації щодо розташування ЗСУ

2 хв читати

На початку листопада 2022 року до Дзержинського міського суду Донецької області надійшов обвинувальний акт стосовно чоловіка за фактом умисного поширення інформації про розташування Збройних Сил України в умовах воєнного стану:

– частина 2 статті 1142 Кримінального кодексу України – поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Згідно з матеріалами справи, у квітні 2022 року місцевий мешканець, побачивши переміщення військових та техніки Збройних сил України, розмістив інформацію у соціальних мережах. Проте, такі випадки були непоодинокі і в подальшому він надавав подібну інформацію іншим особам через месенджер – у групах та особистій переписці.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю.

Судом взято до уваги визнання обвинуваченим вини у повному обсязі, ступінь тяжкості вчиненого злочину, ставлення до вчиненого та наслідків дій винного.

Поряд із цим, суд врахував, що обвинувачений вчинив злочин, який відноситься до тяжкого злочину проти основ національної безпеки України, під час дії воєнного стану, що є найбільш небезпечними посяганнями на суспільні відносини, які забезпечують державну безпеку, обороноздатність, незалежність країни, її конституційний лад, що свідчить про підвищену суспільну небезпечність вчиненого.

Таким чином, розглянувши кримінальне провадження в межах висунутого обвинувачення, оцінивши досліджені у судовому засіданні докази з точки зору належності, допустимості, достатності та узгодження між собою, суд прийшов до висновку, що обвинувачений винуватий у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 1142 Кримінального кодексу України.

У зв’язку з чим суд призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років 6 місяців.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua