Порядок створення спецмедзакладів у разі карантину врегульовано урядовою постановою

1 хв читати

Кабінет Міністрів України ухвалив порядок створення спеціалізованих медзакладів у разі карантину.

Постанова приводить нормативну базу у відповідність до чинного законодавства.

Раніше цей порядок регулювався наказом МОЗ від 21.10.2020 № 2382, який невдовзі буде скасований, а порядок створення тимчасових спеціалізованих закладів охорони здоровʼя з особливим протиепідемічним режимом, які утворюють за потреби через введення карантину, регулюватиметься цією постановою.

Наразі підстав для оголошення карантину в країні немає, однак у разі потреби створення та функціонування тимчасових лікарень з особливим протиепідемічним режимом регулюватиметься порядком, зазначеним у документі. Зокрема, це стосується:

  • встановлення вимог до приміщень, в яких за потреби відповідно до рішення про встановлення карантину утворюються спеціалізовані лікарні/шпиталі, ізолятори та обсерватори;
  • визначення категорій осіб, які підлягають розміщенню до спеціалізованих лікарень/шпиталів, ізоляторів та обсерваторів;
  • визначення механізму залучення медичних та немедичних працівників до роботи у спеціалізованих лікарнях/ шпиталях, ізоляторах та обсерваторах.

Порядок, затверджений постановою, забезпечує оперативне реагування на надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я завдяки єдиному механізму створення та функціонування спеціалізованих закладів охорони здоров’я з особливим протиепідемічним режимом (спеціалізованих лікарень/шпиталів, ізоляторів та обсерваторів). Такі тимчасові спеціалізовані лікарні можуть бути розгорнуті в разі спалахів інфекційних хвороб з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги пацієнтам та у разі необхідності проведення заходів для запобігання поширення інфекційної хвороби.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua