Закон про заборону РПЦ: процедура – виключно через суд

2 хв читати

Прийнятий 20 серпня Закон України «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій» має на меті заборону діяльності в Україні Російської православної церкви і релігійних організацій, афілійованих з нею.

Згідно з Законом, діяльність релігійних організацій, афілійованих з РПЦ, не допускається, такі організації припиняються у встановленому законом порядку. Перелік цих організацій затверджується наказом Держслужби з питань етнополітики і свободи совісті, оприлюднюється на офіційному вебсайті служби. Крім того, РПЦ не може бути власником, учасником юридичних осіб, зареєстрованих в Україні.

Важливою новелою є зміни до статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо заборони передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку. Тепер така заборона не розповсюджуватиметься на релігійні організації: вони зможуть брати в безоплатне користування або позичку державне чи комунальне майно, яке є культовим, з метою проведення богослужінь та забезпечення інших видів релігійної практики.

Передбачено заборону пропаганди ідеології «русского міра», зокрема забороняється використання релігійних організацій для просування цієї ідеології.

Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування (крім доручення КМУ та положень щодо внесення змін до КАС).

«При цьому українська релігійна організація, пов’язана з РПЦ, може бути заборонена виключно через суд. І закон дає правову процедуру, як держава має діяти, як виявляти зв’язок із країною-агресором, скільки дається часу на розрив зв’язку й дії, якщо такого розриву не буде», – пояснила народна депутатка Євгенія Кравчук.

Після набуття чинності законопроєктом буде 9 місяців до того моменту, коли можуть розпочатися перші суди стосовно тих релігійних організацій, що зберегли зв’язок із РПЦ та країною-агресором.

Зв’язок має бути доведений на основі експертизи, яку разом із релігієзнавцями та спеціальною комісією буде проводити Державна служба з питань етнополітики і свободи совісті.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua