КУпАП посилили штрафами за неповагу до суду та відповідальністю за невжиття заходів щодо ухвали про привід

post-img

1 хв читати

Верховна рада України ухвалила Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення поваги до суду та оперативності розгляду кримінального провадження судом.

За це рішення проголосувало 262 народних депутати України.

Відповідно до пояснювальної записки до законопроєкту реалізація відповідного Закону України не потребуватиме додаткових видатків із державного бюджету. Водночас прийняття законопроекту матиме наслідком збільшення доходів державного бюджету за рахунок надходжень від штрафів підвищеного розміру за прояви неповаги до суду (ст. 1853 КУпАП) та перешкоджання явці до суду присяжного, двократного збільшення грошових стягнень, що накладаються на учасників кримінального провадження у випадках невиконання процесуальних обов’язків, а також запровадження в ст. 1856-1 КУпАП адміністративної відповідальності за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід (штраф від 1700 до 3400 грн).

Проєкту Закону розроблено з метою зменшення кількості проявів неповаги до суду, а також системного подолання проблеми безпідставних неявок учасників кримінального провадження в судові засідання, що зумовлює порушення розумних строків розгляду справ. Задля її досягнення пропонується комплексно переглянути систему стягнень, що застосовуються за неповагу до суду та невиконання процесуальних обов’язків учасниками кримінального провадження, запровадити адміністративну відповідальність за невжиття заходів щодо ухвали суду про привід, закріпити обов’язок прокурора забезпечити прибуття до суду свідків обвинувачення, уточнити кримінальний процесуальний порядок і строки вирішення питання про відвід судді, скоротити перелік учасників судового провадження, участь яких у підготовчому судовому засіданні є обов’язковою.

Детальніше з документом можна ознайомитись за посиланням.

Без автора