Особисте розпорядження на випадок загибелі: що треба знати

post-img

16 хв читати

Військовослужбовець, військовозобов’язаний або резервіст, призваний на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, має право скласти особисте розпорядження на випадок своєї загибелі (смерті) про виплату одноразової грошової допомоги особі (особам) за його вибором. Ця ініціатива підкреслює добровільний характер такого рішення, не накладаючи прямого обов’язку на військовослужбовців.
Таке розпорядження має бути письмовим, у довільній формі, – повідомляє Юридична сотня.
Справжність підпису засвідчує нотаріус або відповідна посадова особа – командир військової частини, керівних органу цивільного захисту тощо. Відтак розпорядження зберігається в ТЦК та СП за місцем реєстрації або призову, або за місцем зберігання особової справи, якщо йдеться про військових СБУ, СЗР тощо.
Важливо, що військовий(ва) має право в будь-який час скасувати особисте розпорядження або скласти нове. Кожне нове особисте розпорядження скасовує попереднє. Зміст такого розпорядження не може бути розголошений.
Особливу увагу заслуговує той факт, що закон зберігає права певних категорій осіб на одноразову грошову допомогу незалежно від наявності особистого розпорядження, зокрема малолітніх, неповнолітніх дітей, непрацездатної вдови (вдівця) та непрацездатних батьків загиблого.
Такі рідні матимуть право на 50 відсотків частки, яка належала б кожному з них у разі призначення і виплати одноразової грошової допомоги без особистого розпорядження. Тобто новвоведення не скасовує попередніх норм повністю.
Якщо такого розпорядження немає, то виплату отримають члени сім’ї загиблого в рівних частках:
діти, у тому числі усиновлені, зачаті за життя загиблого (померлого) та народжені після його смерті, а також діти, стосовно яких загиблу (померлу) особу було позбавлено батьківських прав;
удова (удівець);
батьки (усиновлювачі), якщо вони не були позбавлені стосовно неї батьківських прав або їхні батьківські права були поновлені на час загибелі (смерті);
онуки, якщо на момент загибелі (смерті) їхні батьки загинули (померли);
жінка (чоловік), з якою (з яким) проживали однією сім’єю, але не перебували в шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, за умови, що цей факт встановлено рішенням суду, яке набрало законної сили;
утриманці, визначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.
Також важливим моментом є те, що відмова від призначення та отримання одноразової грошової допомоги від імені малолітніх, неповнолітніх дітей загиблої (померлої) особи, а також недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, не допускається.
Зверніть увагу! ОГД не призначається особі, яка умисно позбавила життя чи вчинила замах на особу, яка також має право на таку ОГД, або засуджена за вчинення правопорушення щодо загиблого (померлого).
Особливу увагу треба звернути на прикінцеві та перехідні положення. Закон застосовується до правовідносин, які виникли до набрання ним чинності й пов’язані з призначенням та отриманням одноразової грошової допомоги для дітей загиблого, зачатих за життя та народжених після смерті, за умови, що одноразова грошова допомога не призначалася жодній з осіб, які мали право на отримання такої допомоги. Тобто закон дозволяє дітям, зачатим до смерті батька та народженим після цієї події, отримати одноразову грошову допомогу, якщо така допомога не була раніше призначена іншим особам.
Чому це важливо?
Наприклад, чисельність армії зростає і серед особового складу є військові-сироти. У них немає родичів, які в разі загибелі мали б право отримати виплату від держави. Водночас, якщо в таких людей є близькі друзі, брати чи сестри, які допомагали й підтримували, але не перебували на утриманні загиблого, то виплати раніше отримати не могли. Завдяки нововведенню ситуація буде покращена, адже особисте розпорядження не має прив’язки до ступеня спорідненості, що надає абсолютне право визначити військовослужбовцю отримувачів допомоги у випадку загибелі.

Без автора