Углава подав заяву до НАЗК на свого керівника Кривоноса та отримав статус викривача

post-img

9 хв читати

Національне агентство з питань запобігання корупції ініціювало перевірку щодо можливого порушення антикорупційного законодавства директором НАБУ Семеном Кривоносом.

Про це повідомив перший заступник директора НАБУ Гізо Углава у Facebook, передає NV.

За його словами, він подав заяву на свого керівника та отримав статус викривача.

«Заяву про наявність у директора НАБУ реального конфлікту інтересів щодо мене я подавав до Дисциплінарної комісії, УВК та на імʼя самого директора. Але її проігнорували всі вище перераховані. Тоді ж аналогічну заяву було подано до профільного органу — НАЗК», — повідомив заступник директора.

Наразі, за словами Углави, обставини реального конфлікту інтересів у директора НАБУ пов’язані з особистим тиском на нього з вимогами звільнитися, діями, що підривають верховенство права для досягнення приватного інтересу, а також з ухваленням рішень під впливом тиску, а не на основі закону.

«У зв’язку з розпочатим моніторингом та наявністю у мене статусу викривача, Директор НАБУ не має законних повноважень у прийнятті рішення щодо дисциплінарного стягнення стосовно мене, і повинен вжити відповідних заходів правового характеру», — зазначив заступник директора НАБУ.

Що відомо про “витік інформації” з НАБУ?

У травні поточного року виникла гостра внутрішня криза, в яку поринули НАБУ та САП. Привід безпрецедентний — зливи НАБУ на користь Банкової, можливо, відбуваються на вищому рівні антикорупційного бюро.

23 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура провела обшуки вдома у співробітника НАБУ, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем.

ЗМІ повідомляли, що обшуки проводяться в рамках розслідування кримінальної справи про «велике будівництво». За даними УП, підставою для обшуків стало розголошення представниками НАБУ даних досудового розслідування в інтересах, зокрема, бізнесмена Юрія Голика, який фігурує у справі «великого будівництва».

За даними NV, 24 травня Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву на підставі його особистої заяви. Углава може входити до кола людей, причетних до витоку інформації про перебіг розслідувань НАБУ в інтересах підозрюваних, повідомляли джерела.

30 травня NV Бізнес повідомив, що 22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і поліція провели обшук вдома у детектива НАБУ. За словами журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, йдеться про члена секретного підрозділу на ім’я Валерій Полюга.

Наприкінці квітня САП разом зі співробітниками внутрішнього контролю НАБУ зареєстрували кримінальне провадження за статтями: розголошення даних слідства та зловживання службовим становищем.

Ще один обшук група у складі співробітників САП і Нацполу провели у Георгія Біркадзе, стверджують джерела NV Бізнес у правоохоронних органах.

Тиснув на підлеглих!

Тут також варто відмітити, що на фінальному засіданні дисциплінарної комісії НАБУ, більшість визнала Гізо Углаву винним у тиску на підлеглих.
Кримінальну справу про зливи в НАБУ веде САП, а НАБУ вело внутрішнє розслідування за фактами тиску першого заступника на підлеглих.

Углава, намагаючись захищатися, на передостанньому засіданні увімкнув членам дисциплінарної комісії несанкціонований запис розмови з директором НАБУ Семеном Кривоносом, що мав його скомпрометувати.

“На передостаннє засідання комісії Углава прийшов з адвокатом і продемонстрував запис розмови з Семеном Кривоносом, який нібито каже йому, що вважає Углаву невинним, але оскільки на нього сильно тиснуть антикорупційні громадські організації та міжнародники, буде змушений його звільнити”, – зазначає ДТ, з посиланням на джерела видання.

Журналісти звернулися по коментар до директора НАБУ Семена Кривоноса, однак він відмовився коментувати цю інформацію.
Раніше Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос заявляв, що підписав результат дисциплінарного провадження НАБУ у справі про тиск Гіхзо Углаві на підлеглих, які передав до дисциплінарної комісії, а саму комісію наразі очолюватиме представник ради громадського контролю при НАБУ.

 

Без автора