Рада суддів схвалила проект оновленого Кодексу суддівської етики

1 хв читати

На засіданні Ради суддів України 12 вересня члени Ради схвалили Проєкт оновленого Кодексу суддівської етики, який буде винесено на розгляд ХХ з’їзду суддів України (18-19 вересня).

Необхідність оновлення Кодексу суддівської етики викликана необхідністю наближенням його норм до міжнародних стандартів, узгодженням з новим законодавством України та врахуванням нових етичних викликів.

Під час підготовки документа було враховано міжнародні стандарти, зокрема Бангалорські принципи поведінки суддів, Кодекс поведінки для суддів США, Типові правила професійної поведінки Американської асоціації адвокатів, висновки Консультативної ради європейських суддів, Модельний кодекс Європейської мережі рад правосуддя, Етичні принципи для міжнародних кримінальних суддів.

Деталізовано окремі положення Кодексу, які стосуються поведінки суддів у професійній і позасудовій діяльності. Крім того, використану в Кодексі термінологію узгоджено з положеннями чинного законодавства. Проєкт Кодексу доповнено й положеннями, які покликані підвищити незалежність та авторитет судової влади через низку етичних вимог до поведінки суддів.

Уточнено обов’язки судді щодо забезпечення неупередженості, гласності й відкритості, нейтральності, обмеження щодо публічної діяльності. Врегульовано обмеження для використання суддею технологій штучного інтелекту та соціальних мереж.

 

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua