ВР прийняла за основу ресурсний законопроєкт про зростання військового збору до 5% і податку на прибуток банків до 50%

post-img

1 хв читати

Верховна Рада у вівторок ухвалила в першому читанні доопрацьований ресурсний законопроєкт №11416-д про підвищення з 1 жовтня цього року військового збору з 1,5% до 5%.

Як випливає з трансляції, яку вів із Верховної Ради народний депутат Олексій Гончаренко, “за” проголосував 241 народний депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Водночас пропозицію про прискорену підготовку законопроєкту до другого читання було провалено: її підтримали 219 депутатів.

“Оскільки до жовтня закон у цілому не буде ухвалено, то впровадження буде “заднім числом” із 1 жовтня. (…) Голосування в першому читанні вже найближчими днями”, – зазначив нардеп Ярослав Железняк.

Завдяки включенню до законопроєкту норми про підвищення до 50% податку на прибуток банків і підтримці її Мінфіном запропоновані податкові ініціативи, як передбачається, принесуть до держбюджету-2024 58 млрд грн, а до держбюджету-2025 137 млрд грн.

Цей законопроєкт також передбачає запровадження збору в 1% доходу для платників єдиного податку ІІІ групи і на рівні 10% мінімальної зарплати – для платників єдиного податку I, II і IV груп.

Крім того, у ньому міститься норма про підвищення ставки податку на прибуток для фінустанов (окрім страховиків) із 18% до 25% на постійній основі.

Законопроєкт, як і раніше, передбачає авансові внески для мереж АЗС у розмірі від 30 тис. грн до 80 тис. грн за кожне місце роздрібної торгівлі паливом залежно від торгівлі скрапленим газом, алкоголем і тютюновими виробами, а також щомісячну звітність про доходи, нараховані (сплачені) на користь платників податків – фізосіб, та суми утриманого з них податку, і про нарахований єдиний внесок, замість чинної щоквартальної.

Раніше голова профільного комітету Данило Гетманцев зазначав, що в законопроєкті міститься доручення Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування військового збору до спеціального фонду державного бюджету з метою їх спрямування на потреби фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони.

Без автора