Завтра в Майамі стартує 10-й Інтернет Кінофестиваль Star Independent

post-img

9 хв читати

Згідно з недавнім дослідженням американського агентства MarketingCharts 77% любителів кіно вважають за краще дивитися фільми вдома (при цьому 38% респондентів повністю віддають перевагу онлайн-переглядам, а 39% – частково). І лише 6% учасників опитування категорично обирають кінотеатри для ознайомлення з новими фільмами.

Вектор у бік пріоритезації онлайн переглядів ще 10 років тому чітко визначила Олена Яремчук, засновниця Міжнародного Інтернет Кінофестивалю “Star Independent”. У 2014 році, коли завдяки глобальним внутрішнім змінам Україна стала безперечним незалежним гравцем на світовому полі, потрібні були нові проекти, що демонструють включення України до глобального культурного та інформаційного контексту. І Олена Яремчук зі своєю командою провела перший Інтернет Кінофестиваль Star Independent, в якому учасники з усього світу представляли свої творчі роботи у 8 категоріях – від музичного кліпу до повнометражного фільму.

Аудиторія фестивалю також була і залишається міжнародною, тому що інтернет-користувач у будь-якій точці світу може дивитися конкурсний фільм, просто зареєструвавшись на майданчиках проекту в соціальних мережах.

У журі фестивалю його Оргкомітету одразу вдалося залучити міжнародних авторитетів зі світу кіно. Конкурсним роботам ювілейного фестивалю будуть давати оцінку Вадим Перельман, американсько-канадський режисер, уродженець Києва, Крістіна Лаукін, Валентин Опалєв, Софія Манакова, Олександра Смілянська, Наталія Багмут, Марія Харакаш, Тетяна Логуш, Вікторія Гришко, Оксана Ошер, Роман Загороднюк та Юлія Файст, які мають вагомі здобутки у глобальному культурному просторі. Наприклад, Наталія Багмут завдяки своїй програмі “Співаємо українською”, яка виходить у Сакраменто, забезпечує поширення української пісні по всій Америці, а Тетяна Логуш вже 25 років, як президент літературного конкурсу “Коронація слова”, відкриває молоді українські таланти, чиї твори згодом стають кіносценаріями.

Хоча деякі члени журі залишаються незмінними, за 10 років журі щоразу очолював новий авторитет у світі кіно, який вважає незалежні фільми двигуном кіноіндустрії. Цього року у зірковому журі головує французький актор, каскадер і композитор Стівен Манас, відомий своєю роботою в американському серіалі “Тед Лассо”, що здобув світову популярність і посідав лідируючі позиції на платформі Apple TV+.

При цьому багато традицій “Star Independent” залишаються постійними. У тому числі офлайн заходи, що проводяться у рамках фестивалю у різних містах світу – від Києва до Барселони. Втретє поспіль головним екраном Міжнародного Інтернет кінофестивалю Оргкомітет обрав Майамі, і вперше ми стаємо свідками історичної події — кінофестивалю в Америці, присвяченого українській культурі. Традиційно осередками української діаспори вважаються Чикаго та Нью-Йорк, проте зараз на три дні (з 20 по 22вересня) культурний центр українства переміщується до Майамі.

Тобто, кінофестиваль змінив не тільки місце, а, після початку великої відкритої російської агресії в Україні, й місію. Якщо у перші роки головним завданням фестивалюбуло представлення нових проектів та нових імен української та міжнародної аудиторії, то тепер основу фестивальної програми складають роботи українських кінематографістів, а його концептуальні заходи спрямованні на просування української культури в цілому серед широкої аудиторії і американських гостей фестивальних заходів.

Серед іншого, 10-й “Star Independent” відкриє великий концерт українських виконавців, які мешкають у Майамі. Це – нова хвиля артистів, що поєднує молоді таланти з тими, хто давно емігрував, але невпинно продовжує боротьбу за збереження української ідентичності та культури. Їхня творчість – це маніфест спротиву знищенню російськими окупантами нашу спадщину на Батьківщині.

Матеріали фільму “Буча” режисера Станіслава Тіунова, відомого також у шоубізі як фундатор дуже успішних музичних проектів Kazaky та The Hardkiss, став головною очікуваною прем’єрою українського кіно 2024 року.

Американські гості фестивалю стануть одними з перших глядачів картини.

Фестиваль “Star Independent” був и залишається дієвим інструментом для колоборації професіоналів. В музичному секторі він з’єднує молодих виконавців з режисерами відеокліпів. На кінолабораторіях обговорюються нові формати співпраці в сучасному кіно, взаємодія літератури й кінематографу. Яскравий приклад цих процесів – фільм Тараса Томенка “Будинок слова”, переможець 9-го кінофестивалю.

До ювілейного фестивалю приєдналася велика кількість партнерських організацій, які поділяють прагнення Оргкомітету щодо розвитку української культури на теренах Америки та світу. Особливе місце генеральний партнер проекту — Ярина Левицька та її громадське об’єднання “Український дух Ярини Левицької” з Орландо, яке активно підтримує культурні проекти у США та Канаді. Команда Олени Яремчук, як засновниці, та Володимира Кошового, як директора фестивалю, висловлює глибоку вдячність Христині Лаукін, президенту організації Power of Goodness Foundation в Майамі, яка з початку війни організувала наймасштабніші заходи в Майамі на підтримку України. Оргкомітет окремо хоче відзначити участь організації “Флорида UA”, яка систематично проводить фестивалі на підтримку української культури, та організації “Світанок” на чолі з президентом Катериною Теслюк, що відіграє ключову роль у культурному спротиві на своїй території. Кожне з цих товариств робить свій внесок у збереження та розвитокукраїнської культури в США.

Завжди підтримує “Star Independent” компанія Vidby, яка за допомогою штучного інтелекту робить переклад нових кінопродуктів на 75 мов та діалектів Завдяки Олександру Коновалову та Денису Краснікову. Vidby постійно знайомить учасників та гостей заходу з новими технологіями у світі кіно та інтелекту, займаючи лідируючі позиції в Голівуді.

Оргкомітет сподівається, що в голівудську «обойму» потраплять і переможці цьогорічного фестивалю, імена яких будуть оприлюднені на церемонії нагородження переможців та на підсумковій прес-конференції, які відбудуться 24 вересня в Києві за підтримки компанії “Планета”, президент якої Маргарита Сотнікова опікується молодими талантами в Україні та США. Міжнародна Юридична консалтингова Группа «Яремчук та партнери», яка спеціалізується на захисті інтеллектуальної власності і працює в Києві та Майамі є генеральним партнером кінофестивалю з моменту створення і завжди дарує молодим талантам свій захист і юридичне обслуговування.

Немає сумніву, що ювілейний Міжнародний Інтернет Кінофестиваль “Star Independent” відкриє нові імена та подарує нові враження широкої глядацької аудиторії, інтерес якої до українських культурних продуктів величезний!

Без автора