Вимоги щодо інклюзивності буде поширено на небанківські фінансові установи

post-img

4 хв читати

Національний банк України пропонує до обговорення проєкт змін до нормативно-правових актів (далі – Проєкт), розроблений з метою вдосконалення регулювання та нагляду за діяльністю на ринку небанківських фінансових послуг.

Проєктом, зокрема, передбачено вимоги щодо забезпечення фізичної та інформаційної доступності приміщень надавачів фінансових послуг для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення з урахуванням визначених Національним банком правил інклюзивного надання фінансових послуг.

Згідно з Проєктом надавачі фінансових послуг визначитимуть у кожному регіоні присутності щонайменше 50 відсотків інклюзивних відокремлених підрозділів та інформуватимуть про їх місцезнаходження, контактні номери та графік роботи на головній сторінці власного вебсайту та його мобільної версії, в програмних застосунках (мобільних додатках, платіжних застосунках), платіжних пристроях тощо.

Нагадаємо, Національний банк зобов’язав банки до 1 січня 2025 року забезпечити фізичну та інформаційну доступність щонайменше 50% від загальної кількості їх відокремлених підрозділів у регіоні, щоб сприяти створенню безпрецедентно інклюзивного фінансового простору для кожного громадянина України, зокрема ветеранів війни, осіб з інвалідністю та людей старшого віку.

Затверджені в липні 2024 року Методичні рекомендації з правил інклюзивного надання фінансових послуг в установах України для банків та небанківських фінансових і платіжних установ передбачають нульову толерантність до будь-яких форм дискримінації споживачів, забезпечення фізичної доступності приміщень та організацію системи повнофункціонального дистанційного обслуговування.

Крім поширення вимог щодо інклюзивності, Проєкт передбачає низку змін щодо регулювання діяльності ринку небанківських фінансових послуг, зокрема:

  • розширення переліку випадків, коли не вимагається погодження Національним банком призначення особи на посаду голови колегіального виконавчого органу страховика;
  • можливість надання об’єктом безвиїзного нагляду обґрунтованого клопотання щодо продовження встановленого у вимозі НБУ строку подання документів;
  • розширення переліку ознак небездоганної ділової репутації щодо ключових осіб, керівника, власників істотної участі установи, яка здійснює безліцензійну діяльність на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 30 вересня  2024 року включно.

Водночас звертаємо увагу, що відповідно до Закону України “Про Національний банк України” обговоренню не підлягають норми Проєкту в частині змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39.

Без автора