Завершився перший день роботи VIІI Харківського міжнародного юридичного форуму

post-img

3 хв читати

Завершився перший день роботи VIІI Харківського міжнародного юридичного форуму.

Цьогорічний Форум є знаковим для Університету та для правничої спільноти України загалом, адже він проходить в межах заходів присвячених до 220-ї річниці від дня заснування Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Відкриття Форуму відбулося на панелі присвяченій виникненню та подальшому розвитку юридичної освіти та науки в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

Університет протягом десятиліть відіграє ключову роль у формуванні правової системи України, готуючи покоління висококваліфікованих юристів, суддів, адвокатів і науковців. Як один із фундаментальних елементів правової системи України, Університет є осередком, де формуються та розвиваються правові традиції, досліджуються складні юридичні питання та формуються підвалини для ефективного правозастосування.

Заснування та проведення Форуму на базі Університету вкотре підтверджують роль закладу у формуванні правової культури українського суспільства та нашій невід’ємній, головній місії — зміцнювати систему права в Україні на засадах справедливості, демократичності та відкритості до світового співтовариства.

Харківський міжнародний юридичний форум – це унікальний захід правничого спрямування на теренах України, що відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 656-р «Про проведення Харківського міжнародного юридичного форуму» має загальнодержавне значення та проводиться Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого спільно Міністерством економіки України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством юстиції України та Міністерством цифрової трансформації України.

Традиційно до участі у панелях Форуму залучені видатні вчені провідних ЗВО та НДІ України, представники наукової спільноти дружніх нам країн, представники вищих органів державної влади та профільних міністерств, зокрема Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду (ВАКС), співробітники системи органів МВС, судової влади, Офісу Омбудсмана України та інших установ.

“Радий повідомити, що попри військову агресію російської федерації проти України та всі виклики, які постали перед нашим суспільством та колективом Університету в тому числі, цьогоріч ми маємо рекордну кількість учасників, які зареєструвалися для участі у Форумі – понад 1500 осіб, з яких – 168 – візьмуть участь у якості спікерів та експертів. У тому числі це представники 37 країн світу: Великобританія, США, Польща, Люксембург, Кіпр, Німеччина, Казахстан, Хорватія, Румунія, Молдова, Канада, Норвегія, Бразилія, Литва, Латвія, Нідерланди, Франція, Італія, Португалія та інші країни. Що також є рекордом за всі роки проведення Форуму.

Тематика панелей та заходів в межах Форуму обрана не випадково, оскільки війна в Україні супроводжується фіксуванням численних випадків щодо порушення норм міжнародного гуманітарного права, таких як атаки на цивільні об’єкти, використання заборонених видів зброї, порушення прав військовополонених тощо. Обговорення цих випадків в рамках міжнародного гуманітарного права на майданчику Форуму дозволяє не тільки фіксувати порушення, але й шукати шляхи притягнення до відповідальності за їх вчинення, оскільки, після завершення війни постане питання правосуддя та притягнення до відповідальності винних за воєнні злочини. Результати такого багатостороннього обговорення можуть вплинути на післявоєнне відновлення України, забезпечуючи правову основу для справедливості, примирення, відбудови та сталого розвитку.

Цінність людського життя, свободи, недоторканність честі й гідності, вільний вибір громадянина, верховенство права і справедливості – засади й головні принципи українського права як частини великої демократичної європейської родини. Щиро вдячний кожному, хто допомагає нам удосконалювати юридичну базу, особливо нашим закордонним партнерам, які охоче діляться досвідом, допомагають практичними порадами та збагачують поле інтелектуального пошуку, залучаючи Університет до багатьох міжнародних авторитетних проєктів і програм.

Упевнений, ми можемо отримати квінтесенцію всіх найпередовіших думок у сфері юриспруденції, щоб напрацювати механізми, які стануть основою законів і реформ, які рухатимуть уперед нашу державу і стануть її міцною правовою базою.

Упродовж тижня, поки триває Форум, ми побачимо основні досягнення юридичної науки та практики, віднайдемо шляхи їхньої імплементації в правовий простір України. А урядова підтримка є для нас важливим фактором підтримки й відповідальності. Адже питання правового захисту жертв війни, відшкодування завданих збитків стоять на порядку денному роботи кожної державної інституції, наукової установи чи неурядової організації, що діють на території України та за її межами” – відзначив у своєму виступі під час відкриття першої панелі Форуму ректор Університету Анатолій Гетьман.

Робота, яка чекає учасників Форуму, безперечно, є необхідною, нагальною, адже побудова стратегії вільної, мирної, процвітаючої України починається з кожного з нас на цьому майданчику. Це відповідальність і честь!

Без автора