Чи впливає працевлаштування на отримання соціальної стипендії?

post-img

2 хв читати

Соціальна стипендія є одним із різновидів соціальної підтримки для студентів, які належать до особливо вразливих категорій населення, таких як діти-сироти, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю та інші. Водночас необхідно памʼятати, що право на отримання соціальної стипендії не є абсолютним: студент повинен відповідати низці вимог для її отримання, – повідомляє Юридичний порадник для ВПО.

Так, відповідно до постанови Кабміну від 28 грудня 2016 р. №1045 для отримання соціальної стипендії особам, які навчаються у закладі фахової передвищої, вищої освіти на момент звернення за стипендією необхідно відповідати таким умовам:

  • належати до однієї з категорій осіб, які мають право на таку стипендію та мати діючі документи, які це підтверджують;
  • навчатися за державним замовленням (“бюджет”) на денній формі навчання (у разі здобуття фахової передвищої освіти допускається дуальна форма навчання);
  •  бути молодшими 23 років та включеними до рейтингу успішності;
  •  не перебувати в академічній відпустці;
  • не мати академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання.

Для виплати соціальної стипендії НЕ має значення, чи працює такий студент, чи ні.

Студентам (курсантам), які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної стипендії, виплачується тільки один вид стипендії за їх вибором.

Виняток складають:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа;
  • студенти (курсанти), які в період навчання у віці від 18 до 23 р. залишилися без батьків (наприклад, батьки померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти). Такі студенти вони мають право отримувати обидві стипендії одразу.

Нагадуємо, соціальна стипендія виплачується щомісяця починаючи з 1 числа місяця її призначення. У разі коли студент (курсант):

  • ліквідував академічну заборгованість – виплата соціальної стипендії здійснюється за загальним порядком з місяця, що настає за датою ліквідації академічної заборгованості;
  • не ліквідував академічну заборгованість у встановлений строк (внаслідок чого студент (курсант) підлягає відрахуванню з навчання за державним замовленням) – відшкодування коштів, отриманих такою особою під час ліквідації академічної заборгованості, не здійснюється.

Без автора