Апеляційні суди продовжать розгляд справ про виведення коштів з банків ДАНІЕЛЬ, ЛЕГБАНК, ЗОЛОТІ ВОРОТА та ЄВРОБАНК

post-img

3 хв читати

Цього тижня, 21-25 жовтня суди розглянуть справи за позовами Фонду до пов’язаних осіб та власників 19 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях, зокрема в суді апеляційної інстанції.

22 жовтня Північний апеляційний господарський суд, зокрема:

  • продовжить  розгляд апеляційної скарги Фонду на рішення суду першої інстанції за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «КБ «ДАНІЕЛЬ»   на суму 1,13 млрд грн (справа №910/12930/18).

Як повідомляв Фонд, у банку до визнання його неплатоспроможним застосовувались схеми виведення активів. Зокрема, видача незабезпечених кредитів та кредитів під неліквідне забезпечення. Як наслідок, на момент формування ліквідаційної маси 72% кредитного портфелю банку було безнадійною заборгованістю, а 21,79% усіх активів банку «Даніель» складали сміттєві цінні папери. Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

  • розпочне розгляд скарги Фонду гарантування на рішення суду першої інстанції за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ЛЕГБАНК»   на загальну суму 548,6 млн грн (справа №910/11371/18).

До визнання банку неплатоспроможним органи управління цього банку ухвалювали рішення про видачу кредитів на значні суми без належного забезпечення та придбання банком неліквідних (“сміттєвих”) цінних паперів всупереч інтересам банку, чим банку та його кредиторам було завдано суттєвих збитків.

Цього ж дня Східний апеляційний господарський суд розпочне розгляд апеляційної скарги Фонду на рішення суду першої інстанції за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «ЗОЛОТІ ВОРОТА» на суму 618,7 млн грн (справа №922/2860/18).

Як повідомляв Фонд, після запровадження в АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» тимчасової адміністрації було встановлено, що значна частина кредитів була видана банком низці позичальників, пов’язаних між собою як за особою майнового поручителя, так і за предметом застави (цінних паперів, ліквідність яких сумнівна). За низкою позичальників проведення кредитних операцій було здійснено взагалі за наявності висновків про їх некредитоспроможність. І надалі, уже в процесі виведення банку з ринку, ці позичальники не обслуговували кредити.

Зрештою, проведення АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» ризикованої кредитної діяльності призвело до відсутності у банку коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.

24 жовтня Північний апеляційний господарський суд продовжить розгляд апеляційних скарг Фонду та деяких відповідачів на рішення суду першої інстанції про часткове задоволення позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» 8,86 млн грн (справа №910/686/20).

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у банку здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.

Без автора