неділя, 18 серпня 2019
  • Київ 17:59
  • Нью-Йорк 10:59
  • Лондон 15:59
  • Токіо 23:59
  • Москва 17:59

Подвійне оподаткування доходів адвоката-ФОП: позиція судів

28 Травня 2019 Ірина Нараєвська, керуючий партнер ЮК "Nilos", Голова податкового комітету Громадської ради при ГУ ДФС у місті Києві

На думку податківців, адвокати, які одночасно зареєстровані в якості ФОП, мають сплачувати податки та збори двічі: в якості ФОП та в якості осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Така позиція закріплена у Листі ДФС від 24.01.2019 № 2265/7/99-99-13-02-01-17 та знаходить відображення в індивідуальних податкових консультаціях.

Судова практика наполегливо спростовує позицію ДФС.

ВАСУ у справі К/800/44702/14 від 21 січня 2016 року визначив  підприємницьку та незалежну професійну діяльність  як альтернативні форми роботи адвоката. Тому якщо адвокат є ФОП, він не повинен реєструватися, вести облік, здавати звітність та платити податки як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність.

У 2019 році суди дещо змінили свою позицію, однак лише щодо обов’язку подвійної реєстрації в органах ДФС.  Колегії п’ятого апеляційного адміністративного суду, вирішуючи справи № 815/2618/18 та № 815/244/18, наголошують, що особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат, судовий експерт) та одночасно є ФОП на єдиному податку з тими ж видами діяльності, повинна:

1) бути зареєстрованим в органах ДФС і в якості платника єдиного податку, і в якості особи, що здійснює незалежну професійну діяльність;

2) вести єдиний облік за правилами, встановленими для платників єдиного податку;

3) здавати звітність лише як платник єдиного податку;

4) платити єдиний податок;

5) не сплачувати ПДФО та інші податки, від сплати яких звільнені спрощенці;

6) платити ЄСВ лише один раз як платник єдиного податку.

Відповідна позиція знаходить відображення і в рішеннях судів першої інстанції, наприклад, у справі № 120/4288/18-а.

Однак судову практику можна бути вважати остаточно сформованою, коли Верховним Судом буде розглянуто справу щодо сплати ЄСВ особою, яка проводить незалежну професійну діяльність та є ФОП. Рішення у зразковій справі матиме дійсно прецедентну силу для всіх подібних випадків.

Тож чекаємо на рішення Верховного Суду і сподіваємось, що воно стане орієнтиром у роботі ДФС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *