вівторок, 15 жовтня 2019
  • Київ 6:27
  • Нью-Йорк 23:27
  • Лондон 4:27
  • Токіо 12:27
  • Москва 6:27

Адвокатів та нотаріусів планують перевести на спрощену систему оподаткування – законопроект

8 Жовтня 2019

В парламенті зареєстровано законопроект № 2200 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Пропонується розширити коло осіб, які можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування, визначивши самозайняту особу, яка проводить незалежну професійну діяльність, як платника податку, що має право самостійно обрати спрощену систему оподаткування.

Чинні положення Податкового кодексу не узгоджуються з конституційними принципами, говориться в пояснювальній записці до проекту, адже на даний момент ФОП має право обрати спрощену систему оподаткування та сплачувати єдиний податок, а особи, які провадять незалежну професійну діяльність і також є «самозайнятими», не мають змоги скористатися вибором системи оподаткування. ПК дозволяє лише сплачувати податки за здійснення незалежної професійної діяльності, що оподатковується згідно зі ст. 167 податком в розмірі 18%.

Отже, на думку автора проекту, на фоні ФОП існує певна дискримінація осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо обрання системи оподаткування. Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність безальтернативно вимушені реєструватися у податкових органах та сплачувати податки згідно зі ст. 167 ПК, а тому більшість з них показують мінімальні прибутки аби мінімізувати сплату надвеликих податків.

Під діяльністю фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, розуміються наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, лікарська, нотаріальна, адвокатська діяльність, діяльність арбітражних керуючих (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори), діяльність приватних виконавців, аудиторів, бухгалтерів, інженерів.