Адвокатура створила комітет, який має систематизувати практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів

2 хв читати

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

Відповідне розпорядження №113 голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова підписала 1 липня, повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Нагадаємо, відповідно до ч.5 ст. 212-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Протоколи про це правопорушення мають право складати голова ради адвокатів регіону або уповноважений член ради.

Новостворений комітет здійснюватиме моніторинг адміністративних правопорушень, скоєних стосовно адвокатів, досліджуватиме та узагальнюватиме виявлені факти, аналізуватиме причини, що сприяли їх вчиненню, розроблятиме відповідні превентивні механізми, а також рекомендації щодо усунення наслідків порушень.

В рамках роботи комітету планується організація тематичних заходів для обговорення питань запобігання порушенням інформаційних прав адвокатів.

«Наша робота полягатиме в узагальненні заяв адвокатів, яким відмовили у наданні відповіді на адвокатський запит, несвоєчасно відповіли або дали неповну відповідь, а також у систематизації практики складання адміністративних протоколів за ч.5 ст. 212-3 КУпАП, – прокоментував ініціативу створення комітету С.Осика. – Для цього ми вже вивчаємо питання можливості впровадження системи обліку цих адміністративних правопорушень, і плануємо організовувати тематичні тренінги для представників регіональних рад адвокатів».

Адвокатський запит є важливий інструмент адвокатської діяльності, вправне володіння яким є запорукою якісної правничої допомоги. Раніше в НААУ підготували методичні рекомендації з його підготовки і направлення. У липні 2023 року Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував прийняти за основу проект Закону №9356 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо удосконалення відповідальності за порушення розгляду адвокатського запиту».

Без автора