Адвокати надали у МКС докази того, що росія використовувала голод для знищення населення у Маріуполі

2 хв читати

hосія навмисно морила голодом цивільне населення українського міста Маріуполь під час 85-денної облоги на початку 2022 року, що є воєнним злочином.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на аналіз, поданий до Міжнародного кримінального суду, інформує PAP.

Британська газета пише, що цей висновок лежить в основі досьє, яке наразі подають до МКС у Гаазі юристи міжнародної неурядової організації Global Rights Compliance (GRC), що співпрацюють з українським урядом. GRC стверджує, що росія та її лідери мали намір вбити та завдати шкоди великій кількості цивільних осіб.

За оцінками, під час облоги та захоплення Маріуполя на початку російського вторгнення в Україну загинуло 22 тисячі людей. За кілька днів після початку облоги, коли температура опускалася нижче мінус 10 градусів за Цельсієм, цивільне населення було позбавлене води, газу та електроенергії.

Катріона Мердок з GRC заявила, що метою аналізу було “з’ясувати, чи існує ширший наратив”, тобто, чи російські військові та їхнє командування навмисно позбавляли мешканців Маріуполя їжі та інших життєво важливих речей, що можна вважати воєнним злочином.

“Ми бачили чотири фази російської атаки, починаючи з атак на цивільну інфраструктуру, що призвели до відключення електроенергії, опалення та водопостачання. Потім було відмовлено в гуманітарній евакуації (цивільного населення) і навіть здійснено напад, коли допомога не могла потрапити. На третьому етапі було атаковано решту об’єктів критичної інфраструктури, тероризуючи цивільне населення бомбардуванням пунктів надання допомоги та пунктів водопостачання. Нарешті, на четвертому етапі росія здійснила стратегічні атаки, щоб знищити або захопити будь-яку інфраструктуру, що залишилася”, – пояснила Мердок.

Вона додала, що поетапні атаки на Маріуполь демонструють, що росія планувала захопити прифронтове місто без милосердя для цивільного населення, яке до війни налічувало близько 450 тисяч осіб.

У досьє зазначено, що під час облоги було зруйновано або пошкоджено близько 90 відсотків медичних установ і житлових будинків міста, бомбардуванню піддалися пункти видачі продовольства, а також шляхи гуманітарної евакуації.

Мердок підкреслив, що з огляду на важливість Маріуполя і централізацію прийняття рішень в росії, провина за загибель тисяч цивільних осіб лежить на найвищому керівництві країни. “владімір путін і вищі ешелони російського військового командування винні”, – сказала вона, хоча і не назвала імен командирів.

Як пояснює The Guardian, МКС приймає запити третіх сторін, хоча і не обов’язково діє за ними. Голод і позбавлення життєво важливих зручностей, таких як вода і центральне опалення, вважаються воєнними злочинами, але це відносно нова галузь міжнародного права, і поки що жоден передбачуваний злочинець не був притягнутий до відповідальності.

The Guardian пише, що юристи спочатку не були впевнені, чи зможуть вони задокументувати воєнні злочини в Маріуполі, оскільки російська окупація ускладнила збір доказів. Однак вони розробили методику, яка використовує спеціально створений алгоритм для нанесення на карту руйнувань конкретних місць, що відстежуються за допомогою супутникових знімків.

Без автора