понеділок, 24 лютого 2020
  • Київ 11:07
  • Нью-Йорк 4:07
  • Лондон 9:07
  • Токіо 18:07
  • Москва 12:07

Банки зобов’язані розкривати повну вартість споживчого кредиту

20 Січня 2020

19 січня 2020 року введено  в дію нові вимоги законодавства з питань захисту прав споживачів фінансових послуг. У зв’язку з цим НБУ змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту.

Відтепер до вартості споживчого кредиту в залежності від його виду та за наявності додаткових та супутніх послуг третіх осіб банки включатимуть:
– вартість страхових та податкових платежів,
– вартість збору на обов’язкове державне пенсійне страхування,
– вартість послуг нотаріусів,
– платежі за послуги державних реєстраторів, оцінювачів тощо.

Мета змін – розкривати інформацію про повну вартість споживчих кредитів, аби споживачі фінансових послуг розуміли всі свої витрати на отримання та обслуговування таких кредитів.

Зміни затверджені постановою НБУ № 8 від 16.01.2020 та набули чинності з 19.01.2020.