неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 10:48
  • Нью-Йорк 3:48
  • Лондон 8:48
  • Токіо 16:48
  • Москва 10:48

Бюро фінансових розслідувань створять при Мінфіні

9 Вересня 2019

В парламенті зареєстровано законопроект № 1208 про Бюро фінансових розслідувань, визначений Президентом України як невідкладний.

Законопроектом пропонується створити нову цивільну службу при Міністерстві фінансів України, відповідальну за розслідування фінансових злочинів проти держави, щоб замінити нинішню податкову міліцію та консолідувати всі повноваження із боротьби з фінансовими злочинами проти держави в одному агентстві.

Бюро фінансових розслідувань – центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, які прямо чи опосередковано заподіюють шкоду публічному інтересу у сфері фінансів.

Діяльність БФР спрямовуватиметься та координуватиметься Кабміном через Міністра фінансів. Бюро складатиметься із центрального апарату та 7 територіальних управлінь, зареєстрованих як юридичні особи публічного права.

До речі, колишні працівники податкової міліції зможуть перейти на службу до БФР лише на загальних підставах, за результатами конкурсу.

Законопроект не передбачає ліквідацію будь-яких підрозділів СБУ та МВД, але до Бюро фінансових розслідувань заплановано передати повноваження щодо розслідування економічних злочинів.

До основної підслідності БФР, згідно проекту, відноситься розслідування кримінальних правопорушень детективами Бюро за низкою статей Кримінального кодексу (статті 204, 205, 205-1, 206, 206-2, 209, 209-1, 210, 211, 212, 212-1, 218-1, 219, 220-1, 220-2, 222-1, 223-1, 223-2, 224, 229, 231, 232, 232-1, 232-2, 233). Зокрема, це фіктивне підприємництво; легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом; нецільове використання бюджетних коштів; ухилення від сплати податків тощо.

Додаткова підслідність – статті 192, 200, 216, 358, 366 КК – заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою, незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками; підроблення документів, печаток, штампів та бланків).

Окрім того, БФР матиме повноваження досудового розслідування за статтею 222 КК (Шахрайство з фінансовими ресурсами), якщо розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в 1500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений законом на час вчинення злочину.