Чому оформлення відстрочки від призову потребує правничої допомоги?

post-img

2 хв читати

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки не можуть відмовляти у праві військовозобов’язаного на відстрочку або не розглядати його заяву, посилаючись на те, що громадянин звернувся із заявою через пошту, а не особисто прибув у центр.

Але саме такий підхід ТЦК сьогодні став однією зі стандартних перепон у реалізації особою права на відстрочку, звертає увагу член Комітету НААУ з питань адміністративного права та процесу Ірина Тодорич у статті «Оформлення відстрочки від призову на військову службу: позиція ТЦК та судова практика».

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Надсилання заяви та підтверджуючих документів поштою у ТЦК тлумачать як не особисту подачу документів. Але судова практика вважає такий підхід хибним. Так, П’ятий апеляційний адміністративний суд у постанові від 04.06.2024 у справі №420/840/24 зазначив, що приписами Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабміну від 30.12.2022 №1487, не передбачено обов’язку особистого відвідування особою ТЦК для подання заяви та документів на відстрочку.

Так, згідно п/п.8 п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку) особи повинні особисто повідомляти про зміну персональних даних, зазначених у ст. 7 Закону «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», а також надавати документи, що підтверджують право на відстрочку з підстав, визначених у статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Але обов’язок «особисто повідомити» не означає «особисто прибути». Тож особа, яка надіслала документи поштою, дотримала процедуру особистого їх подання (направлення). А от ТЦК, як суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого належить вирішення питання щодо надання відстрочки, після отримання від особи заяви, повинен був прийняти певне рішення за наслідком її розгляду, адже відстрочка або відмова у відстрочці передбачає її письмове оформлення.

Розбіжність у тлумаченні норм законодавства територіальними центрами комплектування і судами засвідчує значення професійної правничої допомоги адвокатів, яка забезпечує дотримання прав і законних інтересів громадян України.

Нагадаємо, нещодавно після чергового скандалу у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки заявили, що адвокати не повинні втручатися у процеси мобілізації та проходження військово-лікарської комісії. Таку позицію також коментували у Національній асоціації адвокатів України.

Без автора