«Чи має місце вина, якщо контролюючий орган діє недобросовісно?» – Володимир Бевза на конференції «Концепція вини в податковому праві»

2 хв читати

24 травня у Києві відбулася конференція «Концепція вини в податковому праві», організована газетою «Юридична практика», на якій адвокат Володимир Бевза підняв питання щодо вини у спорах щодо трансфертного ціноутворення й, зокрема, чи має місце вина, якщо контролюючий орган діє недобросовісно, повідомляє «Юридична практика».

«Якщо Податковий Кодекс містить процесуальні норми, то, напевно, він є частиною адміністративної юстиції, адміністративного процесуального кодексу  і, в такому разі, повинні застосовуватися обмеження, визначені ч. 4 ст. 3 КАС України. Коли встановлюються певні нові правила, обов’язки чи обмежуються права, то немає дії закону в часі назад. Наприклад, у 2015 році змінилися строки давності для трансфертного ціноутворення. Став строк давності 7 років. Податковий орган вважає, що він дійсно поширюється на 2013-14 роки. Але у 2013-2014 році ця норма не діяла. Ця норма, напевно, є процесуальною, хоча я не можу надати відповідь на це питання, але на нього необхідно надати остаточну відповідь – чи можуть поширюватися нові строки, які збільшують обов’язки, погіршують права платників податків в часі назад?» – поставив питання Володимир Бевза.

За словами адвоката, в Україні з 1 січня 2021 року застосовані винні діяння, але на даний момент жодного роз’яснення не має щодо застосування винних правопорушень ретроактивно в часі назад до порушень, вчинених по 31 грудня 2020 року. При цьому податкові органи застосовують нові «винні» санкції стосовно дій, вчинених до 2021 року.

Наводячи ще один приклад недобросовісної поведінки контролюючих органів, Бевза зазначив про вибіркове застосування податковими органами в трансфертному ціноутворенні норм щодо Platts (пп. 14.1.269-270 ст. 14 Податкового кодексу), які регулюють зовсім інші відносини та приймались для оподаткування рентної плати за видобування корисних копалин, а не для визначення ціни в контрольованих операціях.

Також спікер відзначив, що середній рівень юристів у податковій службі знаходиться на досить високому рівні. «Це найпотужніша юридична служба серед усіх державних органів», зазначив Бевза.

Юрист резюмував свою доповідь думкою про те, що український бізнес чекає більшої стабільності в тлумаченні, розумінні та поведінці контролюючих органів.

Без автора