субота, 20 жовтня 2018
  • Київ 20:58
  • Нью-Йорк 13:58
  • Лондон 18:58
  • Токіо 2:58
  • Москва 20:58

Депутат пропонує врегулювати представництво адвокатами органів державної влади та місцевого самоврядування

12 Жовтня 2018

У  парламенті зареєстровано законопроект № 9081, яким пропонуються зміни до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо послуг за договорами про надання професійної правничої допомоги.

Автор проекту, нардеп Валерій Писаренко, зазначає, що конституційні зміни, згідно яких представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах здійснюється виключно адвокатами, крім окремих випадків, створюють певні незручності. На сьогодні складна процедура закупівель юридичних послуг створює перешкоди для здійснення належного захисту державних інтересів та надання кваліфікованого юридичного представництва, вважає депутат.

Тому зазначеним проектом пропонується вирішення проблеми щодо представництва адвокатами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів соціального страхування та юридичних осіб, які забезпечують потреби держави або територіальної громади.

З цією метою пропонується встановити, що представництво здійснюється на підставі договорів про надання професійної правничої допомоги,  а порядок обчислення гонорару у такому договорі визначається Кабміном спільно з Національною асоціацією адвокатів України.

Згідно з положеннями законопроекту особливості, порядок оцінки якості, повноти та своєчасності зазначеного представництва визначатимуться Радою адвокатів України.

Проектом пропонується внесення змін до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» виключивши зі сфери застосування Закону послуги за договорами про надання професійної правничої допомоги, що надаються адвокатськими об’єднаннями, адвокатськими бюро та адвокатами, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально.

Очікується, що прийняття законопроекту сприятиме вдосконаленню законодавчого регулювання надання професійної правничої допомоги в Україні.