середа, 19 вересня 2018
  • Київ 12:00
  • Нью-Йорк 5:00
  • Лондон 10:00
  • Токіо 18:00
  • Москва 12:00

Депутати хочуть покращити фінансування та охорону лісового господарства

4 Травня 2018

Питання збереження лісового фонду України залюбки піднімається народними депутатами та часто відображається у законодавчих ініціативах. Цьогоріч у квітні в парламенті також було зареєстровано кілька подібних проектів.

Один з них, законопроект № 8238 про внесення змін до Лісового кодексу України, передбачає вдосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі. Законопроектом пропонується створити Державний фонд розвитку лісового господарства у складі спеціального фонду Державного бюджету України та спрямовувати ці кошти на відтворення лісів, створення полезахисних лісових смуг, охорону лісів (у тому числі від пожеж) тощо.

Супровідним законопроектом № 8239 заплановані відповідні зміни до Бюджетного кодексу України. Зокрема, зазначається, що повноцінне наповнення Державного фонду розвитку лісового господарства розпочнеться з 1 січня 2019 року у розмірі 60% рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування.

Охорони лісів стосується і законопроект № 8241 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів». Пропонується детально врегулювати права та обов’язки державної лісової охорони, лісової охорони власників лісів та постійних користувачів.

Зокрема, згідно проекту посадові особи лісової охорони на відповідній території постійного лісокористувача матимуть право складати протоколи та розглядати адмінсправи про правопорушення у сфері охорони лісів, зупиняти транспортні засоби та проводити огляд речей, у разі порушення лісового законодавства доставляти порушника до органів Національної поліції або в органи місцевого самоврядування і т.д. Законопроектом пропонується також встановити правила проведення національної інвентаризації лісів.