Депутати провалили законопроект про посилення відповідальності за «електронний» злом авто

Під час засідання Верховної Ради України 15 січня не вистачило голосів для прийняття законопроекту № 8184 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту» – законопроект було відхилено.

Законопроектом пропонувалось доповнити Кримінальний кодекс (частину третю статті 185 «Крадіжка», частину третю статті 186 «Грабіж» та частину третю статті 187 «Розбій») новою кваліфікуючою ознакою – вчинення відповідного злочину із застосуванням електронного пристрою для прихованого втручання в роботу технічних систем охорони (блокування) стаціонарних або рухомих об’єктів, з метою отримання несанкціонованого (неконтрольованого) доступу до них.

Такі пристрої використовуються злочинцями, щоб зчитувати або генерувати код брелока від сигналізації. Грабежі авто із використанням таких пристроїв останнім часом набули популярності.

Зараз у Кримінальному кодексі відсутня кваліфікація такої складності злочину.

Законопроектом пропонувалось підвищити термін позбавлення волі за злом автомобілів до 8 років (зараз від 3 до 5).

Також передбачалось з частини другої статті 289 КК «Незаконне заволодіння транспортним засобом» виключити таку кваліфікуючу ознаку, як завдання значної матеріальної шкоди, та встановити кримінальну відповідальності за незаконне заволодіння ТЗ, якщо предметом такого незаконного заволодіння є ТЗ, ринкова ціна якого на момент вчинення злочину становить значний розмір.