неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 10:57
  • Нью-Йорк 3:57
  • Лондон 8:57
  • Токіо 16:57
  • Москва 10:57

Депутати знову планують податкову амністію

10 Вересня 2019

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 1232 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей застосування спеціального декларування за порушення фізичними особами податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, що мали місце до 31 грудня 2018 року».

Таким чином, знову ініційоване питання про проведення податкової амністії – пропонується звільняти платників податків від юридичної відповідальності за порушення податкового законодавства за умови подальшої сплати податкових зобов’язань (спеціальне декларування).

Для того, щоб скористатися правом на спеціальне декларування, платники податків будуть зобов’язані подати Спеціальну декларацію з 1 січня по 31 березня 2020 року та сплатити податкові зобов’язання з прихованих доходів (активів) у розмірі:

– 5 % – для валютних цінностей, рухомого та нерухомого майна, цінних паперів, часток (паїв) у майні юридичних осіб, майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності та/або фінансових інструментів;
– 10 % – для усіх інших майнових прав;
– 2,5 % – для активів, за рахунок яких відбулося придбання декларантом облігацій внутрішньої державної позики, випущених Національним банком України.

Такі активи мають бути розміщені на рахунках у фінансових установах України та зберігатися на таких рахунках не менше 365 календарних днів, що слідують за 31 березням 2020 року, але це правило не поширюється на випадки використання їх з метою інвестування у будь-який інший актив, розташований (зареєстрований) на території України та/або з метою придбання декларантом за їх рахунок облігацій внутрішньої державної позики.

Доходи на суму 100 000 гривень вважатимуться підтвердженими без подання Спеціалізованої декларації та амністованими без будь-яких додаткових умов. Сплата податків за ними не вимагатиметься, податкові перевірки щодо джерел отримання не поводитимуться.