Для робочої групи з напрацювань до Кодексу суддівської етики складним питанням є участь суддів у соціальних мережах: суддя ВС Краснов

1 хв читати

Суддя ВС у Касаційному господарському суді Єгор Краснов, який обіймає посаду голови Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, розповів про зміни до Кодексу суддівської етики, напрацьовані відповідною робочою групою.

Про це повідомляє Судова влада.

До цієї групи увійшли представники не лише РСУ, але і ВС, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, судді апеляційних та місцевих судів і судді у відставці.

Краснов зазначив, що робоча група обрала шлях не надмірної деталізації Кодексу суддівської етики, а лише оновлення та осучаснення його існуючих статей з можливістю подальшого тлумачення його положень. Таким чином, Кодекс залишатиметься більш універсальним.

Кодекс суддівської етики поділено на три частини: загальні положення, поведінка судді під час здійснення правосуддя та поза залою судових засідань. Єгор Краснов зауважив, що Кодекс – це певні добровільні додаткові зобов’язання (обмеження), які приймають на себе судді, складаючи присягу.

Суддя розповів, що зараз тривають дискусії щодо чотирьох питань. Зокрема, ст. 4 зазначеного Кодексу не відповідає Закону України «Про судоустрій і статус суддів», тому необхідно внести до неї зміни. Робоча група надіслала відповідні пропозиції всім апеляційним судам і органам суддівського управління, а рішення прийматиме з’їзд суддів України.

Також до  робочої групи надійшли пропозиції щодо оновлення ст. 12 Кодексу суддівської етики. Єгор Краснов детально їх проаналізував.

Робоча група запропонувала включити додатково до Кодексу лише одну статтю – про обов’язок судді сумлінно та відповідально виконувати обв’язки, які не пов’язані зі здійсненням правосуддя. Ідеться про участь у суддівському самоврядуванні, наприклад зборах суддів чи з’їзді суддів України тощо.

Останнє досить складне для врегулювання питання – участь суддів у соціальних мережах. На жаль, досвіду регулювання цього питання в інших країнах, який можна було б адаптувати до українських реалій, немає. Однак робоча група розробила певні пропозиції змін до Кодексу суддівської етики щодо цього питання.

Без автора