Сайт працює в тестовому режимі
неділя, 20 травня 2018
  • Київ 14:37
  • Нью-Йорк 7:37
  • Лондон 12:37
  • Токіо 20:37
  • Москва 14:37

Для судових експертів підготували законопроект про самоврядування

24 Квітня 2018

Проект Закону «Про судову експертизу та самоврядування судових експертів» (№ 8223) подав до Верховної Ради Ігор Лапін (Народний фронт). Депутат вважає, що в контексті триваючої судової реформи, особливо після прийняття процесуальних новацій, з’явилася додаткова потреба врегулювати законодавство і у сфері судової експертизи. Тим паче, що наразі у судових експертів не налагоджена система самоврядування.

Законопроектом пропонується вдосконалити регулювання судово-експертної діяльності, з метою створення умов для належного та ефективного експертного забезпечення правосуддя. Окрім розділів про основні засади судово-експертної діяльності, порядок отримання кваліфікації судового експерта, судово-експертні установи тощо, окремо пропонується визначити основи самоврядування експертів.

Так, передбачається функціонування Національної асоціації судових експертів України. Асоціація, згідно проекту, утворюється З’їздом судових експертів України, її членами стануть всі особи, які мають свідоцтво судового експерта, а надалі – з моменту присвоєння кваліфікації судового експерта.

Організаційними формами самоврядування судових експертів будуть ради судових експертів за видами судових експертиз, Рада судових експертів України та З’їзд судових експертів України. Рада судових експертів, зокрема, буде займатися веденням Єдиного реєстру судових експертів України.