субота, 24 серпня 2019
  • Київ 16:49
  • Нью-Йорк 9:49
  • Лондон 14:49
  • Токіо 22:49
  • Москва 16:49

До Конституції внесено зміни щодо членства України в ЄС та НАТО

7 Лютого 2019

Сьогодні парламентом прийнято Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Законодавчим актом внесено зміни до преамбули, статей 85, 102, 116 Конституції України з метою законодавчого закріплення в Конституції стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

Абзац п’ятий преамбули після слів «громадянської злагоди на землі України» доповнено словами «та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України».

Пункт 5 частини першої статті 85 Конституції України викладено в такій редакції: «визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Статтю 102 доповнено частиною третьою такого змісту: «Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Статтю 116 доповнено пунктом 11 такого змісту: «забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Окрім цього, виключено з Конституції України пункт 14 розділу XV «Перехідні положення», який передбачав використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.