вівторок, 15 жовтня 2019
  • Київ 6:14
  • Нью-Йорк 23:14
  • Лондон 4:14
  • Токіо 12:14
  • Москва 6:14

Доступ реєстратора до держреєстрів буде здійснюватися шляхом багатофакторної автентифікації

8 Жовтня 2019

У Міністерстві юстиції прокоментували нещодавно прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності».

Закон встановлює ряд дієвих антирейдерських запобіжників:

 – акредитовані суб’єкти виключені із числа суб’єктів, що здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації;

– підвищується відповідальність за порушення в цій сфері;

 – встановлено визначення КМУ критеріїв, за якими визначається ступінь відповідальності за відповідні порушення, допущені в сфері державної реєстрації, що значно знизить корупційні ризики в сфері контролю;

 – встановлено обов’язок реєстратора визначати обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб і цивільної правоздатності та дієздатності юридичних осіб, а також перевіряти повноваження представника фізичної або юридичної особи щодо вчинення дій, направлених на набуття, зміну чи припинення речових прав, обтяжень таких прав у разі реєстрації прав не в результаті вчинення нотаріальної дії;

 – встановлюється додатковий захист нотаріально засвідчених документів, на підставі яких проводиться державна реєстрація, шляхом викладення їх на спеціальних бланках нотаріальних документів;

 – доступ державного реєстратора до державних реєстрів буде здійснюватися шляхом багатофакторної автентифікації, задля забезпечення захисту від несанкціонованих проникнень у реєстри.

Багатофакторна автентифікація – метод контролю доступу до комп’ютера, в якому користувачеві для отримання доступу до інформації необхідно пред’явити більше одного доказу автентифікації. Наприклад, пароль та введення коду з СМС.