Сайт працює в тестовому режимі
неділя, 20 травня 2018
  • Київ 14:50
  • Нью-Йорк 7:50
  • Лондон 12:50
  • Токіо 20:50
  • Москва 14:50

Довкілля буде оцінюватись по-новому! ВРУ ухвалила закон “Про стратегічну екологічну оцінку”

27 Квітня 2018

Верховна Рада України прийняла Закон від 20.03.2018 № 2354-VIII, який регулює відносини у сфері оцінки наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виконання документів державного планування. Дія Закону поширюється на документи державного планування, які стосуються сільського господарства, лісового господарства, рибного господарства, енергетики, промисловості, транспорту, поводження з відходами, використання водних ресурсів, охорони довкілля, телекомунікацій, туризму, містобудування або землеустрою (схеми) та виконання яких передбачатиме реалізацію видів діяльності (або які містять види діяльності та об’єкти).

Метою стратегічної екологічної оцінки є сприяння сталому розвитку шляхом забезпечення охорони довкілля, безпеки життєдіяльності населення та охорони його здоров’я, інтегрування екологічних вимог під час розроблення та затвердження документів державного планування.

Законодавець в ч. 7 ст. 1 Закону надав тлумачення стратегічної екологічної оцінки. Згідно з цією нормою, це процедура визначення, опису та оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, у тому числі:

  • для здоров’я населення;
  • виправданих альтернатив;
  • розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків.
  • складання звіту про стратегічну екологічну оцінку;
  • проведення громадського обговорення та консультацій (за потреби – транскордонних консультацій);
  • врахування у документі державного планування звіту про стратегічну екологічну оцінку.

Законом внесено зміни до Земельного кодексу України та Закони України:

  • «Про охорону навколишнього природного середовища»;
  • «Про курорти»;
  • «Про державні цільові програми»;
  • «Про регулювання містобудівної діяльності».