Дисциплінарна практика ВКДКА щодо оформлення одного і того ж ордеру різним клієнтам в різних справах

post-img

2 хв читати

ОБСТАВИНИ СПРАВИ

Скаржниця вказує на те, що адвокатом подані до суду ордери на представлення інтересів відповідачів, які не відповідають вимогам Положення «Про ордер на надання правничої (правової) допомоги» (у новій редакції), оскільки такі ордери мають бути під різними номерами та згенеровані автоматично, а тому Скаржниця припускає, що адвокат вчинив їх підробку. 

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ордер – письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

ВКДКА встановлено, що обидва ордери мають спільний реквізит – порядковий номер, однак вони стосуються різних клієнтів та договорів про надання професійної правничої допомоги.

Відповідно до п. 3 Положення про ордер, в Україні встановлюється єдина, обов’язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України.

Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням та повинен містити обов’язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Згідно з п. 6 Положення про ордер, бланки ордерів, згідно із затвердженою типовою формою, генеруються у відповідному розділі «Особистого кабінету адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України www.unba.org.ua, слідуючи командам системи.

У п. 12 Положення про ордер зазначені реквізити, які є обов’язковими для кожного ордера, зокрема серія та порядковий номер.

Рішенням Ради адвокатів України від 15-16 грудня 2023 року № 137 затверджено роз’яснення щодо використання бланків ордерів на надання правничої (правової) допомоги».

Відповідно до роз’яснення, один згенерований бланк ордеру, якому присвоєна серія і номер є оригіналом і повинен існувати в єдиному примірнику. Використання бланку ордера повторно для представництва різних клієнтів, в різних органах, в різний період часу є порушенням Правил адвокатської етики.

Таким чином, ВКДКА вбачає в діях адвоката ознаки дисциплінарного проступку, у контексті використання ним одного бланку ордеру двічі, а саме ознаки порушення статей 7, 11 Правил адвокатської етики.

Порушено дисциплінарне провадження

Рішення ВКДКА № ІІІ-006/2024 від 29.03.2024: https://tinyurl.com/57x8fmnb

З цим та іншими дисциплінарними справа можна ознайомитись в огляді Вищої школи адвокатури НААУ “Правила адвокатської етики. Дисциплінарна практика ВКДКА за березень 2024 року”, який підготував Віктор Вовнюк, Голова секретаріату Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Без автора